Tko su stručnjaci za koronavirus sa Sveučilišta Johns Hopkins?

Vrijeme:2 min, 54 sec

U korona-krizi informacije su odlučujuće. Istraživači Sveučilišta Johns Hopkins objavljuju brojke i činjenice o pandemiji – i traže sredstva protiv virusa. Opremljeni su vrhunskim znanjem i imaju najbolje reference.

Harvard, Yale, Jones Hopkins? Prve dvije institucije su svjetski poznate i važe kao najpoznatija elitna sveučilišta u SAD-u. No, u vremenima korone, stručnjaci sveučilišta Johns Hopkins (JHU) u Baltimoru u saveznoj državi Maryland, u prvim su redovima kada treba informirati javnost i proučiti virus. Službene brojke iz kojih se vidi koliko ljudi je u nekoj zemlji umrlo od koronavirusa, ili kojima se mjeri koliko brzo se virus širi, najbrže dolaze sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Na interaktivnoj karti koju je sačinio Centar za sistemske znanosti i inženjerstvo renomiranog sveučilišta u Marylandu, točno se može pratiti koliko ima slučajeva zaraza koronavirusom. Tako je njemačka javnost u ponedjeljak saznala da je Njemačka prešla prag od 100.000 zaraza.

Onaj tko na karti zumira SAD, se može informirati čak o stanju u pojedinim okruzima. Tako je u srijedu pisalo da je u Outagamie okrugu u Wisconsinu bilo 25 potvrđenih slučajeva koronavirusa, uključujući i jedan smrtan slučaj.

Makro-pregled pokazuje da SAD sada imaju najviše slučajeva korone, više od zemalja kao što su Španjolska, Italija ili Njemačka.

Korisne informacije

Kako bi stvorili tako detaljan pregled, znanstvenici JHU-a prikupljaju podatke od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), regionalnih i državnih ministarstava zdravlja i iz lokalnih medijskih izvještaja. JHU je svoju interaktivnu kartu prvi put predstavio 22. siječnja.

Kako je priopćeno, internetska stranica je načinjena kako bi se „istraživačima, državnim institucijama i javnosti stavio na raspolaganje alat pomoću kojeg se zaraza može pratiti u realnom vremenu”, kaže Lauren Gardner iz JHU-a na svom blogu.

Drugi znanstvenici JHU-a naveliko rade na stjecanju novih saznanja o virusu. Peter Thielen i Thomas Mehoke, molekularni biolozi, pokušavaju dešifrirati genom SARS-CoV-2. Tako možemo doći do dragocjenih informacija. „Na osnovu genoma koje mi vidimo (ovdje u Marylandu) možemo zaključiti koliko je otprilike bilo pozitivnih slučajeva u ovoj saveznoj državi”, kaže Mehoki u intervjuu za internetsku stranicu JHU-a.” „Tako možemo bolje razumjeti veličinu problema. I to je posebno važno, jer u nekim mjestima se vrši samo ograničen broj testova”.

Prvoklasna terapija i istraživanja

Medicinari JHU-a sada testiraju jednu novu metodu terapije protiv ovog virusa. Formirali su mrežu bolnica u čitavoj zemlji u kojima se proučava krvna plazma pacijenata koji su ozdravili. Nadaju se da bi se infuzijom plazme osoba koje su preživjele „mogli izliječiti teško oboljeli COVID-19 pacijenti i da bi se njome mogao ojačati imunološki sustav medicinskog osoblja”, priopćilo je sveučilište.

Onaj tko se od virusa liječi u bolnici tog sveučilišta, ima sreće. Ta bolnica je jedna od najboljih u SAD-u. Na rang-listi najboljih bolnica u SAD koju sastavlja „U.S. News&World Report” se u sezoni 2019/20 nalazila na trećem mjestu, kao i u protekle tri godine. A gerijatrijski odjel je na aktualnoj listi čak na prvom mjestu i važi kao najbolji specijalistički odjel svoje vrste u SAD.

JHU ima sjajne rezultate i kada je riječ o istraživanju zdravlja. Proteklih godina, master-studije na odsjeku za javno zdravlje na tom sveučilištu su na listi „U.S. News&World report” stalno važile kao najbolje. S tog sveučilišta potiče za sada 18 dobitnika Nobelove nagrade za medicinu – posljednji put su tu nagradu dobila dva tamošnja istraživača 2019. godine.

Stoga nije nikakvo čudo što su istraživači i stručnjaci JHU u prvim borbenim redovima u borbi protiv koronavirusa.

 

dw.com/ https://www.dw.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)