POTPREDSJEDNICA NAŠE STRANKE BARALIJA: Hrvati argumentirano osjećaju nepravdu zbog Komšića

Vrijeme:3 min, 44 sec

Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke u Podcastu BURA kazala je kako promjena bh. društva mora doći iznutra a ne da se nameće izvana. Važno je stoga raditi na obrazovanju, raditi s djecom i mladima kako BiH ipak imala budućnost.

U razgovoru s voditeljem i urednikom Podcasta BURA Juricom Gudeljom razgovarala je o presudi “Baralija protiv BiH”, održavanju izbora u Mostaru, svome ulasku u politiku i tomu što želi ostvariti kroz svoje djelovanje.

“Toliko vremena već prošlo da su ljudi i zaboravili zbog čega nema izbora u Mostaru. Presuda iz Strasbourga je važna jer je rekla da ustavni sud BiH može nametnuti rješenje za Mostar. Pitanje zašto to ranije nije urađeno”, izjavila je.

Također, istaknula je kako je teško očekivati od Parlamenta BiH da donese rješenje za Mostar te da će stoga vrlo vjerojatno taj posao uraditi Ustavni sud BiH.

“Parlament BiH ima rok do kraja sedmog mjeseca da donese rješenje. Nakon toga trebat će reagirati ustavni sud. Nije nužno da se izbori za Mostar održe zajedno s ostatkom BiH”.

Dosadašnja logika pregovaranja o Mostaru, rekla je, bila trula, jer se pri svakom prijedlogu učitavalo konačne izborne rezultate.

“Pretpostavka mora biti kakav to grad želimo. Moramo se dogovarati o tomu što želimo od ovog grada, neovisno o nacionalnosti građana. Treba pokazati viziju koje do sada nije bilo. Osnovni princip Naše stranke je da mi želimo jedinstven grad u izbornom smislu”, izjavila je.

Baralija je naglasila kako je politika građanima Mostara totalno ogađena, te su zbog toga za politiku i nezainteresirani.

“Ovo nije milijunski grad i zašto svi ne bismo bili na jednoj listi. Pa tko dobije najviše glasova neka bude u Gradskom vijeću. Naša je vizija i da izbor gradonačelnika bude izravan. Mi razumijemo koncept Mostara, sve što se dešavalo do sada, kao i strahove koji zaista postoje među određenim grupama ljudi. U tom smislu neka ostanu neki mehanizmi zaštite kako bi se zaštitili od straha da netko nekim ovlada”.

Kaže i kako ne bi bila u koži gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića.

“Puno sam ga kritizirala, ali ne kao osobu nego kao čovjeka koji obavlja određenu funkciju. Zamislite da se nešto dogodi poput snažnog potresa, što je moguće, pa što bi se onda dogodilo? Ja sve što tražim je da postoji pošten i transparentan odnos vlasti prema građanima. Danas je sve ovo neodrživo”.

Komentirajući zahtjeve SDA da se paralelno s izbornim pravilima mijenja i gradski Statut, izjavila je da i HDZ i SDA preko Mostara ostvaruju i neke druge svoje ciljeve. Na slučaju Mostara je, veli, pokazano najružnije lice nacionalizma.

“Mi imamo danas profesionalne zaštitnike nacionalnih interesa dok se i Hrvatima i Bošnjacima danas u Mostaru krše ljudska prava.”

Naglasila je kako je potrebno govoriti i o drugim identitetima osim nacionalnih.

“Ja sam Bošnjakinja ali sam i majka i još toliko toga. Moj identitet recimo roditelja ili profesorice u školi puno me više određuje u svakodnevnom životu nego to što sam Bošnjakinja.”

Našoj stranci, rekla je, zelene politike su prioritet. Stoga je Našoj stranci prioritet i rješenje pitanja deponije Uborak i komunalne djelatnosti u Mostaru.

“Svi mi skupa trebamo od Mostara umjesto grada-slučaja napraviti grad-primjer. Ako je deponija problem koji evo ne možemo riješiti, a jest, idemo onda vidjeti kako su ga drugi riješili. Isto vrijedi i za komunalnu djelatnost”.

Govoreći o izboru Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kazala je kako se ne možemo nadati da ćemo živjeti u miru i prosperitetu ako bilo tko osjeća da mu se čini bilo kakva nepravda.

“Ako se bilo tko osjeća loše i ima argumente za to, to se onda mora riješiti. Ne možemo graditi zajedničku budućnost ako se bilo komu bilo što nameće. S druge strane, jednako je važno reći da ni HDZ ne može očekivati da se uradi izmjena Izbornoga zakona na način da se HDZ-u zajamči moć i funkcije. To se često tako čini.”

Kazala je kako je potrebno njegovati kulturu dogovora koje u BiH i Mostaru nažalost nema.

“Moramo zaboraviti mitove o čistoći naše borbe i naše akcije. Svi su imali svoje propuste i napravili su ovdje ili ondje na neki način određene probleme. Bilo mi je vrlo teško kad sam čitala iskaze preživjelih ratnog zločina u Grabovici kroz predstavu ‘Uspavanka za Mladenku’. Posebno mi je bilo teško, jer nisam to znala za taj zločin. Za to sam saznala prije par godina. Nikad neću odustati od diplomatskog puta u politici, ali nikad i nikakav sukob ne mogu imati opravdanje. Mi to moramo znati”

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori