U SRIJEDU SASTANAK HDZ-SDA/ČOVIĆ: Nije početak razgovora, ali vjerojatno jeste kraj

Vrijeme:2 min, 22 sec

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će u srijedu, 4. ožujka, u Mostaru biti održan sastanak HDZ-a i SDA na kojem će biti riječi o izborima u Mostaru, krizi na razini BiH, Izbornom zakonu BiH i rješenju za regionalnu deponiju “Uborak” u Mostaru.

Čović je rekao novinarima da je na današnjem zasjedanju Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora i Predsjedništva HDZ-a BiH razgovarano o aktualnoj političkoj situaciji, migrantskoj krizi i Izbornom zakonu.

Kada je riječ o sastanku sa SDA, on je naveo da će se prvo razgovarati o pitanju izbora u Mostaru s predstavnicima iz Mostara, a u drugom dijelu sastanka o ostalim pitanjima.

– To nije početak razgovora, a kraj vjerojatno jeste ako se u srijedu dogovorimo o paketu kada je riječ o Izbornom zakonu koji će riješiti pitanje legitimnosti i konstitutivnosti, što znači Predsjedništva, Doma naroda i Mostara u svim presudama Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova, onda ima smisla raditi još 15 dana, jer smo rekli da nam ostaje da napravimo dogovor do kraja ožujka – pojasnio je Čović.

On je naglasio da će se u srijedu znati hoće li biti dogovora ili ne.

Čović je istaknuo da nema dilema o tome hoće li biti održani izbori u Mostaru, jer će oni sigurno biti održani.

– Želimo da Izborni zakon bude promijenjen u parlamentarnoj proceduri, jer time dajemo mogućnost da BiH pravi europski iskorak. U suprotnom, bude li to donijela bilo koja institucija koja nije zakonodavac, vi ste i dalje protektorat i dalje ste u problemu kada je riječ o integracionom putu BiH – naveo je Čović, prenosi Srna.

Što se tiče zakona o Ustavnom sudu, Čović je naveo da on neće biti tema sastanka, jer će SDA o njemu govoriti u parlamentu.

– Јasno je kakav je odnos prema tom zakonu, treća strana je rekla što misli – dodao je Čović.

On smatra da će se o migrantskoj krizi morati pokrenuti određene parlamentarne aktivnosti i da se mora krajnje ozbiljno pristupiti ovom problemu.

– Mi ćemo reagirati kroz Parlament BiH kako bi vrlo brzo donijeli akte koji su nam neophodni, o kojima pričamo tri godine, a nismo ih stavili u proceduru. Oni koji se stalno zaklinju u nešto kako bi osigurali suverenitet BiH na cijelom prostoru, kad to dođe na dnevni red onda se povuku i nisu spremni razgovarati – kaže Čović.

Čović je naglasio da je migrantska kriza za BiH sigurnosno i političko pitanje.

On je dodao da Granična policija BiH mora biti osposobljena da bi mogla djelovati, te da je od direktora čuo da Graničnoj policiji nedostaje 1.000 ljudi.

– Moramo izbjeći dodatnu političku i sigurnosnu krizu zbog priljeva mnogo većeg broja ljudi koji su na putu prema Europi – naveo je Čović.

Govoreći o odnosu prema obilježavanju 1. ožujka koji se u Federaciji BiH obilježava kao dan neovisnosti, Čović je pozvao na usvajanje zakona o državnim blagdanima.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo