Igor Peternel: Predstavnici manjina uvijek su prevaga, a nemaju izborni legitimitet kao ostali saborski zastupnici

Vrijeme:3 min, 24 sec

Nakon što su koalicijski partneri HDZ-a iz redova manjina prošli petak napustili glasovanje i premijeru Plenkoviću srušili kvorum, danas bi na dnevnom redu sjednice Sabora ponovno trebalo naći glasovanje o prijedlogu Zakona o popisu stanovništva.

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac jutros je, uoči sastanka vladajuće koalicije, kazao da manjine ne žele pristati na nedefinirane uvjete održavanja popisa stanovništva, zbog čega i inzistiraju na amandmanima za razliku od 2011. jer tada, istaknuo je, u društvu nije bilo toliko mržnje i nasilja prema pripadnicima manjina.

Tako se Plenkovićeva Vlada još jednom našla pod ucjenom Milorada Pupovca i drugih predstavnika nacionalnih manjina.

Politički analitičar i profesor Igor Peternel smatra da će Plenkovićeva Vlada vjerojatno preživjeti i ovu krizu, ali dodaje kako su ovakve situacije nedopustive te da predstavnici manjina ne bi trebali ni sjediti u Saboru.

-Osobno smatram da predstavnici manjina uopće ne bi trebali biti u parlamentu to se zna i ja sam po tom pitanju uvijek bio otvoren, i stroži nego recimo udruga u Ime Obitelji koja je predlagala djelomično pravo glasa u parlamentu. Njihova prava danas se brane na drugim razinama. Smatram da ne trebaju biti na posebnim listama nego jednako kao i svi drugi kandidati za parlament. Predstavnici manjina uvijek su prevaga, a nemaju izborni legitimitet kao i svi ostali zastupnici. Ono što je također jasno, oni sada ne mogu odustati od tih zahtjeva i za očekivati je da će HDZ popustiti i udovoljiti njihovim zahtjevima, ili će se ta koalicija definitivno raspasti. Iako je ona već sada urušena i išli bi sasvim sigurno na nove izbore da u HDZ-u nema unutarstranačkih izbora i da ne predsjedamo EU. Plenković bi oko ovoga mogao popustiti, tu su predstavnici manjina i u pravu jer zašto im ne dopustiti da budu članovi komisija? To nije toliko važno pitanje i zato bi ovo moglo upućivati na to da se Plenković jako boji unutarstranačkih izbora zbog čega i izbjegava bilo kakve ideološke rasprave, istaknuo je Peternel u razgovoru za Dnevno.hr.

Vjeruje da je Sabor u svojevrsnoj talačkoj krizi jer većina zastupnika zna da parlamenta više nikada neće vidjeti.

-Vlada može opstati, cijelo vrijeme tvrdim da vlada uvijek ima alternativu. Parlament je u svojevrsnoj talačkoj krizi. Većina tih zastupnika zna da parlamenta više nikada neće vidjeti i oni žele biti zastupnici i primati plaću, naknade za prijevoz do zadnjeg dana. Da ti zastupnici mogu oni bi izglasali Plenkovića za doživotnog premijera. Vlada uvijek lako pronađe nove zastupnike. Otići će manjinci, ali neće otići Milanka Opačić, Saucha i drugi. Uvijek će se naći netko tko će dati svoj glas za za svoj ostanak. Ako Vlada ostane bez kvoruma pri izglasavanju pojedinih zakona, to ne znači da nužno mora pasti, nažalost, istaknuo je.

Premijera Plenkovića optužuje da koristi ‘kokošinjac’ da bi se održao na vlasti.

Plenković i njegova elita koriste to što njihovi koalicijski partneri žarko žele ostati na funkciji. Moja zamjerka Plenkoviću nikad nije bila ta da je poslušnik koalicijskih partnera već činjenica da je on kao političar nove generacije dopustio da vlada bez legitimiteta. U ovom parlamentu, volja birača pogažena je na sto različitih načina. Umjesto da stane na kraj tome i kaže da je političar novog doba,  da želi povjerenje građana i želi biti reformator ove zemlje on koristi ovaj ‘kokošinjac’ da bi se održao na vlasti, a moje mišljenje je da je on iznad toga i da bi mogao vladati bez takvih kalkulacija u parlamentu, poručuje Peternel.

Ne vjeruje da bi unutarstranački izbori u HDZ-u mogli osnažiti Plenkovića i dovesti ga u poziciju gdje bi on mogao hrabrije i čvršće nastupati.

-Mislim da će se još više pokazati da ovaj način ‘jedan član, jedan glas’ zapravo ne znači ništa jer se vidi da u hrvatskim okvirima partija znači država, protukandidat jedva može skupiti dovoljan broj glasova, a vjerojatno će se dogoditi da će Plenković biti izabran, ali mogli bi biti izabrani i pripadnici suprotnog tima što će dovesti do jedne pat pozicije koja Plenkoviću ne jamči lagano vladanje, ali ne jamči ni suprotnom taboru mijenjanje puta”, zaključuje Peternel.

 

M.M./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)