ANKARA BOMBARDIRA SIRIJSKE POLOŽAJE: NATO održava hitnu sjednicu zbog napada na turske vojnike

Vrijeme:1 min, 36 sec

Turska je u noći na petak bombardirala položaje režima Bašara al Asada kao odgovor na pogibiju 22 turska vojnika u pokrajini Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, priopćio je ured turskog predsjednika.

Turska je uzvratila bombardiranjem nakon pogibije najmanje 22 svoja vojnika u napadima u pokrajini Idlibu koje Ankara pripisuje sirijskom režimu.

“Osvetit ćemo naše hrabre vojnike”, rekao je Altun.

Turski dužnosnik je ujedno pozvao međunarodnu zajednicu, pa tako i Rusiju i Iran, saveznike Damaska, da “pokažu odgovornost” i “zaustave zločine protiv čovječnosti koje čini režim”.

Sjevernoatlantski savez (NATO) će na zahtjev Republike Turske danas održati izvanredno zasjedanje. Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru je priopćio da je na zahtjev Turske aktiviran član 4. Sjevernoatlantskog ugovora.

On je dalje priopćio da će stalni izaslanici u Sjevernoatlantskom vijeću danas na izvanrednom zasjedanju razmatrati situaciju u Siriji.

Turska je i 2015. godine tražila aktivaciju tog člana Sjevernoatlantskog ugovora. NATO je tada preuzeo odgovornost da upozorava Tursku na prijetnje koje joj dolaze iz Sirije. Shodno tome, predviđeno je da izviđački avioni AWACS-i patroliraju u regiji, da se poveća vojno prisustvo u Istočnom Mediteranu i ojačaju izviđačke, obavještajne i promatračke aktivnosti.

Veliki gubitci koje su turske snage pretrpjele u četvrtak dolaze nakon tjedana eskalacije u Idlibu između Ankare i sirijskog režima koji podupire Moskva.

Damask je u prosincu počeo ofenzivu u kojoj je više mjesta pokrajini Idlibu oslobodio od pobunjenika i džihadista i koja je prouzročila humanitarnu katastrofu s gotovo milijun izbjeglica natiskanih na uskom području uz tursku granicu.

U sirijskom ratu je od 2011. izginulo više od 380.000 osoba.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)