(VIDEO)Hrvatska, Danska i Norveška domaćini Svjetskog prvenstva 2025. godine

Vrijeme:2 min, 33 sec

Sjajne vijesti stigle su iz Kaira, gdje je Upravni odbor Svjetske rukometne federacije (IHF) prihvatio kandidaturu Hrvatske, Danske i Norveške i dodijelio im organizaciju Svjetskog muškog rukometnog prvenstva 2025. godine. Nakon srebra seniora na nedavnom Europskom prvenstvu, bronce mlađih kadeta na Mediteranskom prvenstvu u Ateni, ovo je još jedna sjajna i velika vijest za hrvatski rukomet na početku ove godine.

Svih 19 članova Izvršnog odbora jednoglasno je podržalo kandidaturu ove tri teritorijalno naizgled male, ali rukometno velike zemlje. U 15-tak minuta koliko je trajala službena prezentacija, pokazana su dva kratka filma – jedan koji nosi naslov Inspired by handball, s osnovnom porukom vratimo djecu u dvorane, pomozimo im da se maknu od mobitela, play stationa, televizije u ovoj digitalnoj eri i dajmo im priliku da se bave sportom, odnosno rukometom. Drugi film je pak otkrio ljepote tri zemlje domaćina, gradove i dvorane u kojima će se igrati, raspored natjecanja, ali i sve druge aspekte toga logistički vrlo zahtjevnog natjecanja.

ZagrebSplitVaraždinPoreč i Dubrovnik s jedne strane, Kopenhagen i Herning, s druge te TrondheimStavanger ili Dramen, odnosno Oslo s treće strane bit će domaćini toga natjecanja.

S 14 medalja s velikih natjecanja i domaćinstvom Svjetskog prvenstva 2003. godine za žene, te 2009. godine za muškarce, Hrvatska je već bila promotor i nositelj ideje o zajedničkoj kandidaturi. Danska kao aktualni svjetski i olimpijski pobjednik, treći put u svojoj povijesti (1978., 2019., 2025.) bit će domaćin te najveće rukometne smotre. Norveška će pak kao dvostruki svjetski doprvak na dva posljednja Svjetska prvenstva te brončana s nedavne europske smotre, prvi put ugostiti najbolje svjetske rukometaše za nešto manje od pet godina.

Na prvenstvu će sudjelovati 32 reprezentacije, a prema planu organizacije samog natjecanja, četiri skupine prednatjecanja održavale bi se u Hrvatskoj, a po dvije u Danskoj i Norveškoj. U drugom krugu natjecanja postoje četiri glavne skupine te President Kup. Hrvatska je i tu prošla najbolje jer je dobila dvije glavne skupine i President Kup, a Danska i Norveška po jednu. Slijedom toga, dva četvrtfinala i jedno polufinale igrali bi se u našoj zemlji, nadajmo se s Hrvatskom u glavnoj ulozi. Ostale dvije četvrtzavršnice i jedno polufinale pripadaju Danskoj (jedno četvrtfinale) odnosno ostatak Norveškoj. Grad Oslo bio bi domaćin finalnog vikenda.

Hrvatsku delegaciju na predstavljanju kandidature, činili su predsjednik Tomislav Grahovac, glavni tajnik Damir Poljak i direktor marketinga Silvijo Njirić.

Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza:
„Jako smo sretni što smo dobili ovo prvenstvo. To je prvi put u povijesti da ga zajednički organiziraju tri zemlje. Svaka zemlja, osim što je jaka rukometna nacija, ima i iznimno veliko iskustvo u organizaciji najvećih natjecanja. Ne sumnjam da će Hrvatska ponovno biti sjajan domaćin kao što je to bilo 2003. i 2009. godine kada smo organizirali najprije žensko, a zatim i muško prvenstvo. Misao vodilja, koju smo ponudili i promovirali tijekom kampanje, je vratiti djecu u dvorane, omogućiti im da se bave sportom, a posebno rukometom. IHF je to prepoznao i odao nam priznanje za tu ideju. Mi ćemo na tome raditi jako puno sljedećih godina.“

 

hrs.hr/ https://hrs.hr/Šport/Hrvatsko nebo

Odgovori