Mason Dražen Jelinić podnio ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika RH

Vrijeme:1 min, 46 sec

Dražen Jelenić danas je podnio ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika RH nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković rekao da to očekuje od njega. Odluka dolazi nakon Jelenićeva priznanja o svom članstvu u slobodnim zidarima.

– Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić uputio je danas Vladi Republike Hrvatske zahtjev za razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, objavljeno je danas poslijepodne na stranicama DORH-a.

Jelenić je u priopćenju poručio da s dužnosti odlazi mirne i čiste savjesti:

– Od prvoga dana sve do danas dužnost Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obnašao sam s ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, čuvajući neovisnost državnog odvjetništva. Tako sam postupao i tijekom svih 28 godina rada u državnom odvjetništvu.

Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo državno odvjetništvo, procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje.

Stoga sam danas Vladi Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Iako činom ostavke moj mandat Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ranije završava, s te dužnosti odlazim mirne i čiste savjesti, poručio je Jelenić.

Plenković: Bilo bi najprimjerenije da sam podnese ostavku

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je rekao da bi bilo najprimjerenije da glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnese ostavku nakon što je potvrdio svoje članstvo u slobodnim zidarima. Ako to sam ne učini, poručio je, Vlada će to donijeti sutra ujutro na sjednici.

Plenković je rekao da u postupku njegova imenovanja tu informaciju tada nisu čuli od njega.

– Da smo to znali, ne kažem da on ne bi bio imenovan, ali bismo sigurno tu informaciju tretirali na odgovarajući način i riješili bismo to pitanje, rekao je Plenković.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)