N. Nekić: HSS – na obzoru je danas ostala gospođa Marijana Petir

Vrijeme:3 min, 11 sec

 HSS danas

Tragična je i dugotrajna nesloga na hrvatskoj tzv. desnici, suverenističkoj i pravaškoj političkoj HSSsceni u koju spada, bar u sjećanjima, prava HSS. Onaj zanos i oduševljenje iz devedesetih nikada se više ne može vratiti, bar ne u onakvom obliku i snazi. Nije to nikakav pesimizam, to je realno stanje društvenih i duhovnih posve izmijenjenih okolnosti koje su nakon trideset godina razvile neke nove potrebe ili odbacile neke vrijednosti bez kojih je teško postići koheziju naroda.

U ono sudbonosno vrijeme početka rata okupila nas je ugroza i pomisao na uništenje cijeloga naroda koji je stotinama godina čekao svoju samostalnu i nezavisnu državu. O tome smo napisali brojne knjige. Tragika je započela već onoga dana kad se onih nekoliko desetaka zastupnika Hrvatskoga državnoga sabora odvojilo u noći proglašenja odcjepljenja Hrvatske od hidre zvane Jugoslavija. Predsjednik Tuđman je znao da postoji bar 20 posto onih koji ne žele hrvatsku državu. To je uglavnom stanovništvo koje je imalo privilegije bilo kao nacija dominantna u ključnim službama, bilo po partijskim linijama jedine KPJ ili njenoga odvjetka KPRH.

Jedan od pokazatelja da se urušava ideja zajedništva bila je sve veća brojka samoubojstava branitelja koja danas prelazi 3000. Strašna je pomisao na sliku 3000 lijesova poredanih u nedogled i prekrivenih hrvatskom zastavom. Iza njih ostali su članovi obitelji, rodbina, prijatelji, na desetke tisuća. Ostali smo mi koji smo izgubili nekoga svoga u srpskom pokolju. Ostali su branitelji od kojih neki jedva preživljavaju umorni od poniženja, bolesti i mržnje oholih i ništavnih kukavica.

Tijekom posljednjih sto godina u te žrtve treba ubrojiti i one mirnodobske, pa i Stjepana Radića s drugovima Politikalikvidiranim u kobnom srbijanskom parlamentu. Onda je HSS(HRSS) bila najuglednija hrvatska stranka, a njen vođa bio je obrazovani, hrabri, domoljubni, čestiti čovjek koji je položio život na oltar Domovine. Svašta neki mudraci zamjeraju Radiću, ali oni ne bi dali svoju glavu u zamjenu za ideale. Sjede pred ekranima i pisikaju svoje zaštićeni šiframa. Ta žrtva Stipice našega dostojna je da se zaborave promašaji, da se uzdigne onaj koji se malen rodio, a velik grob mu treba. Nikada ne prestaju gorjeti svijeće na Stipicinom grobu, duboka je tuga i svijest kakvoga je sina izgubio hrvatski narod.

Obnovom HSS nakon devedesete, uhljebljivali su se u vodstvu i nedostojni i mutni i kameleoni i najveći prevrtljivci i bezlični nevjerodostojni, sitne duše, pa čak i oni koji bi trebali sjedjeti iza rešetaka. Kao golemi kontrast obrazovanim, hrabrim i čestitim utemeljiteljima stranke žali sadašnji vođa HSS – e što zločinačka udba nije pobila dovoljno Hrvata. Nema nikoga da kaže: ovo je govor mržnje, gdje su sankcije?!

Na obzoru je danas ostala gospođa Marijana Petir, bivša zastupnica u Europskom parlamentu. Odrasla u sredini koja Petirpoznaje tradiciju i vrijednosti sela, učinila se zaista dostojnom da povede stranku u pravom smjeru. Marno je otvarala teme u EP i dovodila naše uspješne poduzetnike iz područja poljoprivrede pred TV – kamere da posvijesti važnost poljoprivrede i hrane uopće. U tome je imala dosta uspjeha. Poruke i znanje koje posjeduje bili su dostatni da pokaže opravdane namjere za vodstvo stranke. Možda je nama s vanjske strane političkih spletaka nejasno kako je mogla izgubiti potporu. Mi ne znamo kakve sve benefite možete dobiti za prodanu dušu. Možda je njena odanost kršćanstvu smetala sadašnjem lijevo nagnutom vodstvu; možda njeno javno ispovijedanje domoljublja i poštovanje hrvatske povijesti smeta istima; možda su njene izjave koje su posve oprečne podršci udbinim zločinima krive da nije dobila podršku; možda i njena otmjena profinjena narav pa izgled i tolerantni nastupi ne odgovaraju četvrtastim čeljustima.

Trebala bi biti odlučnija i profilirati novim suvremenim idejama program prave stranke HSS. Sigurno ima još nade za povratak ove stranke u hrvatski politički prostor i to na mjesto kršćanskoga demokratizma. Jer „Vjera u Boga i seljačka sloga“ ovoga trena ne postoje u toj i takvoj stranci.

Nevenka Nekić

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori