ČOVIĆ NA 30. OBLJETNICI HDZ BiH ZENICA: “Ako govorite samo o jednakopravnosti svoga naroda oko toga kompromisa nema, to morate znati”

Vrijeme:6 min, 9 sec

– Neka ove prigodne aktivnosti koje danas obilježavamo ovdje na početku ove kalendarske godine u Zenici, ova čitava 2020. godina kad je u pitanju Hrvatska demokratska zajednica BiH, bit će posvećena obilježavanju 30. obljetnice. Središnji događaj će biti 18. kolovoza u Mostaru, uz obljetnicu prvog Sabora HDZ-a BiH ali i u svakoj ćemo sredini u ovih 12. mjeseci na jedan prihvatljiv način obilježiti obljetnicu utemeljenja stranke, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, sinoć na svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice utemeljenja Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice BiH Zenica, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Siguran sam da mi ako znamo što hoćemo, onda će nas i drugi uvažavati. Ono što radimo, pogotovo ako smo potpuno predani jednom takvom radu. Budemo li do kraja predani na poslanju na kojem jesmo, a svatko je negdje angažiran u ime HDZ-a bez obzira bila to politička aktivnost, izvršna ili zakonodavna vlast, budemo li do kraja predani, ne trebamo se bojati ni kada nas prozivaju ni udaraju po nama. Uvjeravam vas da će vas poštivati jer smo faktor traženja rješenja i za hrvatski narod u BiH a i za BiH, naglasio je Čović.

– Poštujmo i Božje i zemaljske zakone i onda ne trebamo brinuti da ćemo u konačnici osigurati ono što, evo, danas konkretno u Zenici nemamo. Taj dio sudjelovanja u političkom djelovanju u vlasti, bez obzira bila ona izaslanička, bila ona sutra, izvršna ili zakonodavna, kako koja razina vlasti, da nismo uspjeli prije dvije godine 2018. godine okupiti sve oko HDZ-a ne bi danas imali ovoliko ljudi. Znam da to nije dovoljno, ali ovoliko ljudi angažirano u političkom životu u Zeničko-dobojskom prostoru kao što imamo danas. Bez ta tri naša zastupnika, dva što je bio naš plan gore, što je bilo pomalo ekstremno, bez tri načelnika. Od Žepča gdje to redovito imamo u posljednje vrijeme kroz našeg Matu, ali isto tako kad je u pitanju Usora, kad je u pitanju Vareš, opet bez naše jedne jake organiziranosti to bi bila samo mašta, istaknuo je Čović.

Čović je istaknuo da će Hrvati birati svoje političke predstavnike.

– Hrvati će birati svoje predstavnike. Koga će oni birati, do nas je. Do Hrvata je. Ali nikada nećemo dozvoliti da netko u naše ime bira, bez obzira kakva je ambicija. Zbog toga vi koji ste malo više u politici, traži da kažem neku riječ o tom vremenu koje je ispred nas. Uvjereni smo, još uvijek samo mi izgleda, da ćemo u naredna dva mjeseca promijeniti Izborni zakon kako bi osigurali i izbore u Mostaru, kojih nema opet zbog nametnutih rješenja Visokih predstavnika zadnjih 12 godina, ali isto tako kako bi riješili pitanje izbora za Dom naroda, 17 predstavnika iz Federacije da biraju Hrvati i svaka od županija, pa i ova, a jednako tako i članove Predsjedništva, rekao je predsjednik HDZ-a BiH večeras u Zenici, te dodao: „Nikad nećemo prihvatiti da iz Ustava nestane Hrvatski član Predsjedništva, Bošnjački član Predsjedništva, Srpski član Predsjedništva“.

Predsjednik HDZ-a i HNS-a naglasio je da je konstitutivnost naroda nadustavna kategorija.

– Što god tko o tome maštao i kakvu god viziju imao o budućnosti BiH, koliko god ona po nečijim riječima bila nazadna, neprihvatljiva u ovom vremenu, konstitutivni narod je osnova funkcioniranja BiH. Nadustavna kategorija, to je kazao Ustavni sud BiH i to mi do kraja moramo uvažavati. To su stvari oko kojih ne možete pregovarati. Jer ako bi ušli u takvu jednu zamku onda je logično da se sutra umjesto nas mogu birati predstavnici na svim razinama vlasti i onda bi se vrlo lako pronašli puno onih koji bi u ime nas i predlagali i donosili rješenja, istaknuo je Čović.

Napominje da se vlast na razini BiH nije mogla formirati bez političkih predstavnika Hrvata.

– Trebalo nam je skoro 15 mjeseci da u punini uspostavimo vlast na razini BiH. To se nije moglo uraditi bez političkih predstavnika hrvatskog naroda. Ne kao hir, ne kao ucjenu, kako netko voli kazati, nego kao realnost shodno s Ustavom i našim rezultatom i poslanjem koji smo imali i kao stranka, ali i kao Hrvatski narodni sabor, kojeg smo, također, opet mi pokrenuli. Dobili smo tri ministra i tri zamjenika, evo i danas smo čitav dan bili u Parlamentu, konačno je i Parlament zaživio. Netko kaže da smo mogli tražiti kompromis, pitanje je oko čega kompromis. Ako govorite samo o jednakopravnosti svoga naroda oko toga kompromisa nema, to morate znati. Jednostavno morate osigurati jednakost hrvatskog naroda na svakom djelu BiH kao konstitutivnog naroda i to je nešto o čemu se ne pregovara, jasno je naznačio Čović.

Čović je pojasnio da politički predstavnici Hrvata ništa ne blokiraju te da će tako ostati dok dok se ne izmjeni Izborni zakon koji će osigurati punu jednkopravnost hrvatskog naroda u BiH.

– Nažalost u Federacija BiH je opet Ustav nametnut i bezbroj nametnutih popravaka tog Ustava u zadnjih 20-tak godina napravilo je odnose da brojnost dva naroda je takva da drugi može birati umjesto vas, predlagati i usvajati rješenja bez vas. Ali opet, nije se u stanju napraviti Vlada Federacije bez HDZ-a i hrvatskog naroda u BiH kao političkog naroda. To je zapanjujuće svima, kako ovdje u Zenici, tako i svima diljem BiH. Bez toga, to bi se napravilo za 15 dana, ne bi nas nitko pitao ni tko smo ni što smo. Ovako ne ide. Imate sve instrumente u rukama i opet nam nitko ne može kazati da mi nešto blokiramo. Apsolutno ništa ne blokiramo. I ostat će to tako dok se mi ne izborimo sa Izborni zakon, koji će osigurati potpunu jednakopravnost, legitimne izbore svakog od konstitutivnih naroda i njegovih predstavnika, naglasio je  Čović.

Istaknuo je da će zenički Hrvati imati potporu viših razina vlasti.

– Znači kada govorim o Zenici, preuzimate na sebe odgovornost, dobit ćete maksimalnu  potporu za sve što se ovdje radi. Gdje vam treba pomoći, opcije koje su potrebne hrvatskom narodu ovdje, recite. Zajednički stav svih nas je da na ove lokalne izbore izlazimo kao HNS u svim sredinama gdje smo ugroženi kao narod. Gdje nam netko drugi može birati i vijećnike i načelnike, rekao je Čović dodavši:

– Mogućnost da se ugrade u ovaj zajednički kapacitet i jednu sinergiju našeg naroda, otvorit ćemo vrata do kraja i nećemo biti naivni. Predvodnici jesmo jednog velikog procesa HNS i hrvatskog naroda, zato i jesmo stožerna stranka, zato primamo udarce kad god treba ali isto tako i kad treba drugima pogledati u oči i kazati, ono što pripada nama, mora netko u ime HDZ-a izaći ispred stranke i kazati, ispod ove crte sada ne može ići. To smo znali više puta uraditi, bez obzira kolika je cijena bila. Ne sumnjajte da ćemo to i ubuduće raditi. Na jedan civiliziran kulturan način, naglasio je predsjednik Čović te čestitao svima veliku 30 obljetnicu utemeljenja Gradskog odbora HDZ-a BiH Zenica.

Miroslav Šoko, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Zenica, govoreći o trenutnom položaju Hrvata u Zenici, govorio je i o nadolazećim lokalnim izborima i aktivnostima koje je potrebno uraditi.

Nazočnim se obratio i Ivo Tadić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Zeničko-dobojske županije i predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Svečanoj akademiji, pored velikog broja članova i simpatizera, nazočilo je i izaslanstvo HDZ-a BiH koje je predvodio predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, a svečanosti su nazočili i dužnosnici sa svih razina izvršne i zakonodavne vlasti.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori