Prešućena umjetnost – stvaralaštvo Mile Prpe

Vrijeme:9 min, 46 sec

Sačuvajmo ugroženo basnoslovno nacionalno kulturno bogatstvo Prpine umjetnosti

Tko je, i što je gospodin Mile Prpa?!

Mile Prpa (puno ime Mile Roko Prpa) rođen 02. kolovoza 1944. g u Siveriću od oca Ante Prpa iz Siverića i majke Ane Jerković iz Kričaka kao četvrto po redu od petero djece). Osnovnu školu pohađao u Siveriću i Drnišu. Gimnaziju u Kninu. Pravni fakultet redovno diplomirao u Zagrebu, a potom uspješno položio i pravosudni ispit. Punih 37 godina proveo u pravnoj struci, a unutar toga i pet godina u odvjetništvu, kao odvjetnik krivičar. Kako ga je od ranog djetinjstva zanimala samo umjetnost, 1972. g počeo je slikati minijature, a 1993. g. i slikanje uljem na staklu (nije naiva). Iste godine pristupio je pisanju poetskih, književnih i filozofskih djela.

Ulje na pergamentu

Ulje na pergamentu

Oil Colours – Parchment

Intenzivno godinama surađuje na desetak Internet portala.

„Otkad znam za sebe, od najranijeg djetinjstva, interesirala me samo umjetnost, i sve u životu podredio sam umjetnosti, ali sam nailazio na prepreke, koje bi me zaustavile, ali ne i obeshrabrile. Znajući da onaj koji pokušava zaustaviti brzu gorsku rijeku, da će dobiti još raskošniji slap. Mislim da se taj slap pomalo otvara“(MP)

Književna i umjetnička DJELA MILE PRPE

Govoreći o djelima umjetnika Mile Prpe poslužit ćemo se djelomično tekstom koji je objavljen u „Hrvatskim novinama“ br. 16. (studeni 2014. )u Subotici.

„Mile Prpa, pravnik, slikar, pjesnik, etičar, filozof i kolumnist, autor golemog poetsko filozofskog opusa s više od pedeset tisuća stihova i isto tako velikog, još neizloženog slikarskog opusa, relativno je nepoznat hrvatskoj široj javnosti, zbog neobjašnjivog i nepravednog prešućivanja od strane istaknutih pojedinaca, kako medija tako i institucija.

Parchment

Ulje na pergamentu

Oil Colours – Parchment

Više je poznat u iseljenoj Hrvatskoj i prema Wikipediji jedan je od najcitiranijih autora na internetskim portalima Hrvata u svijetu. Objavljeno oko 1500 stranica kolumni širokog tematskog raspona na brojnim portalima na kojima naprosto dominira širinom svog pogleda, mirnoćom i dubokom misaonošću teksta, a posebno neutralnošću i objektivnošću, kao i snagom izrečene riječi.

Brojni čitatelji kažu da njegove kolumne čitaju i po nekoliko puta. Stvara pod motom “Život mi ne daje pravo da budem jači i viši od drugih, ali mi daje pravo da dajem od sebe i jače i više od drugih.”

Mile Prpa, autor je sljedećih književnih, poetskih i filozofskih djela:

KRALJ VJEKOVA, (Izdan kao trojezična knjiga – hrvatski, talijanski, esperanto) duhovna poema, himna ljudske savjesti. Kralj vjekova je preveden na još nekoliko jezika i već sada pomalo postaje dio svjetske kulturne baštine. Pet primjeraka knjige svojevremeno je zatražio i UNESCO. Predgovor pater Bonaventura Duda. Kralj vjekova je uglazbljen i prije nekoliko godina održana je njegova glazbena praizvedba u Zagrebu.

GOZBA ŽIVOTOM, knjiga koja se sastoji od četiri zbirke pjesama i to: Perpetua, Pladanj, Cvjetna rapsodija i Miris dunja, sve skupa ima 380 pjesama. Knjiga iz koje je uglazbljeno više od 30 pjesama od strane desetak skladatelja, puna je antologijskih pjesama i ilustrirana sa 16 autorovih slika ulja na staklu. Raster obrađenih tema je vrlo širok, a po vrstama poezije u istoj dominira duboko misaona poezija. Sve je pisano s toliko laganim i tečnim jezikom, punim simbola, lepršave lagane rime, i čudesne ljepote izričaja, prava čarolija stiha i rime. Izdano!

Prpa umjetnost

„U tom mnoštvu stihova Prpa je doživio potpuni rascvat duše , i čega se god dotakne, poput mitskog Mide, pretvori u pjesničku sliku, stih, strofu ili pjesmu! Tko jednom uđe u taj labirint misli i stihova, u tu čudesnu čaroliju stiha i rime iz njega više nikad ne izlazi“. (Prof. Grga Rupčić

SONETNA RAPSODIJA, Izdanje 2011.g, zbirka od 444 soneta izuzetne poetske i lirske ljepote, vrlo širokog tematskog raspona i intime pjesnikovog duha. Ilustrirana s 18 autorovih originalnih radova ulja na staklu. Čitatelja naprosto fascinira lakoća i tečnost stiha, a dijapazon tema je toliko širok da nema niti najmanjeg traga ponavljanja.

Prpa često zna reći da je hrvatski jezik sa svojom gramatičkom i padeškom arhitekturom – El Dorado za pjesnike. U cijelom opusu je vrlo mnogo pravih antologijskih pjesama. Kvalitet je toliko izjednačen da se teško može razlučiti koja je pjesma antologijska, a koja nije. To pravo jezično duhovno nacionalno blago širokoj kulturnoj javnosti još je ostalo neotkriveno i nepoznato. Rijetko tko je u tolikoj mjeri obogatio hrvatski književni jezik kao Prpa. U njegovim književnim i poetskim djelima hrvatski jezik je naprosto rascvjetao do neslućenih razmjera.

GLORIA MUNDI (Slava svijeta), (9160 stihova) u knjizi su obrađene 444, po autorovom izboru, važne ličnosti iz povijesti svijeta. Svakoj ličnosti posvećeno je dvadeset stihova, počevši od asirskih kraljeva, egipatskih faraona, biblijskih i straogrčkih ličnosti, znamenitih kraljeva, vojskovođa, kipara, slikara, književnika, pjesnika, filozofa, skladatelja, izumitelja, znanstvenika, znamenitih papa, glumaca, redatelja, političara i sl. sve do pape Wojtile. Svakoj ličnosti je posvećeno dvadeset stihova. Čitatelja fascinira autorovo udubljenje u svaku obrađenu ličnost, kao da je svakome od njih ušao u samu dušu. Neizdano!

POČELO POČELA (Elementum elementorum). Metafizičko filozofsko djelo u stihovima je središnje i najsnažnije djelo Prpine filozofije iz kojeg se ta filozofija razvila u sedam pravaca. Počelo počela je knjiga postanka i sadrži traktat o (anti)materiji i (anti)prostoru, traktat o velikom prasku, traktat o Svemiru i Zemlji, traktat o Bogu, traktat o flori i fauni, traktat o čovjeku, traktat vizualne prostorne percepcije i zaključni traktat. (Predgovor akademik Prof. Dr. Andre Mohorovičić). Djelo je prepjevano na esperanto. Neizdano!

Prpa umjetnost 3

FILOZOFIJA ČOVJEKA (Kroz pisma preuzvišenom Teofilu dvije tisuće godina poslije) – Epistolarno djelo sa 68 pisama. Svako pismo sastoji se od 64 stiha. Osvrt i posve novi pogled na protekle dvije tisuće godina ljudske civilizacije. Čitajući ovu knjigu čitatelju se otvara novi pristup povijesnim događajima sve do današnje suvremenosti. Knjiga je toliko tečno pisana da se čita na dah. Ilustrirana autorovim umjetničkim djelima. Izdano!

ECCE HOMO knjiga s 515 psalama. Napisano vrlo nadahnuto za pedeset večeri. Duboko eshatološko teološko djelo u stihovima. U knjizi je obrađeno 460 Kristovih misli. Svaki psalam ima 12 stihova. Djelo je vrlo visoko ocijenjeno od strane pojedinih uglednih teologa i crkvenih dostojanstvenika. Neizdano!

GLORIFIKACIJA ŽIVOTA (Misaone krijesnice), knjiga sadrži više od 3.000 vlastitih gnoma, izreka koje autor naziva – misaone krijesnice, vrlo širokog iskustvenog raspona. Brojne se nalaze na Internetu i prenose se na sve strane i citiraju. Neizdano!

PHILOSOPHIA NATURALIS filozofsko djelo o Svemiru ima 8080 stihova. Vizualni pregled svemirskih prostranstava otvara se pred čitateljem snažnim slikovnim opisima, poput pravog filmskog prikaza, uz istovremenu teoretsku filozofsku raspravu koja prati sva ta vizualna promatranja dalekih prostranstava Svemira. Neizdano.

PROVISIO POSTERI TEMPORIS ( slob. prijevod – Predviđanje posljednjih vremena). Dramatično ekološko djelo u stihovima. Zamišljena priča o opozivu flore i faune jer je čovjek kao upravitelj i tumač prirode nedovoljno čuva. Neizdano!

PRELAZAK U TRANSCENDENTNO. Poema o transcendenciji. (600 stihova). Neizdano!

KNJIGA ŽIVOTA, knjiga u kojoj je, u formi romana (220 stranica), u vrlo napetoj priči izanalizirano oko stotinjak biljaka i životinja s aspekta je su li nastale kao rezultat kreacije ili spontane evolucije. Kod ove knjige vrlo je upečatljiva moć zapažanja. Proza. Neizdano!

PLESNI VIHOR ORHIDEJA, zbirka od 120 pjesama. Dominira filozofsko misaona poezija, toliko misaono duboka a istovremeno toliko tematski privlačna i lagana za čitanje. Neizdano!

CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)– unikatno djelo hrvatske književe, političke i etičke misli. Knjiga je postala planetarno poznata među Hrvatima svijeta. Proglašena je hrvatskom nacionalnom i duhovnom biblijom. Tom knjigom koja ima polivalentni karakter i razotkriva duh erudite, dočekana je od strane čitatelja s velikom radošću, a hrvatski narod tom knjigom postao je prvi i jedini narod u svijetu koji ima svoj Codex moralis…! ( Priređeno je grafički i tekstualno izmijenjeno i dopunjeno novo izdanje.) Neizdano!

Prpa umjetnost2

Knjiga VRABAC TVRTKO I FEDERACIJA PTICA d. o. o. sastoji se od 32 priče za djecu, koje se već objavljuju na više Internet portala. Radnje priča smještene su u poznate svjetske objekte kao što su Bijela kuća, Kip slobode, Eiffelov toranj, Koloseum, Keopsova piramida, Kineski zid, Nobelov komitet, Bečka filharmonija, NATO savez i sl.

Američka filmska tvrtka iFILMS llC iz Teksasa najavljuje izradu animiranog serijala Vrabac Tvrtko od 32 sekvence, ali i ekranizaciju još nekih Prpinih djela..

MALI VITEZ DON QUIJOTE – Knjiga za djecu u kojoj je autor poznate Cervantesove likove viteza Don Quijotea i njegovog slugu Sancho Panza inkorporirao u dva suvremena dječaka. Knjiga ima 45 stranica. (Neizdano)

GALAKSIJA VIHOR ORHIDEJA – Knjiga sa sto i deset pjesama u prozi. Tematski posve samostalnih, poetsko filozofsko djelo. (Neizdano!)

Ukupan Prpin poetski opus broji više od 50.000 stihova napisan uglavnom u vremenskom razdoblju od desetak godina u zreloj autorovoj dobi. (Počeo pisati u 49. godini života). Cijeli opus je napisan s nevjerojatnom lakoćom, s tog se i vrlo lagano i čita. U svakoj riječi, u svakom stihu dominira misaonost, bogatstvo riječi, ljepota i toplina u ogromnom tematskom rasponu, bilo da je riječ o velikim spjevovima ili pojedinačnim pjesmama.

Autor je prije par godina dao grafički urediti svoj poetski opus kao sabrana djela pod jedinstvenim nazivom ARBORETUM POETICUM , velebna knjiga koja je složena u stilu Biblije gdje je sve nabijeno uglavnom u po dvije kolumne na svakoj stranici. Knjiga broji 900 stranica. Šest primjeraka te knjige uvezane u kožu, (kako autor nema mogućnosti tu knjigu izdati,) odložio ih je u najveće hrvatske knjižnice na trajno čuvanje i pohranu.

U sabrana djela nisu ušle četiri najnovije knjige koje su naknadno nastale; Codex moralis Croaticum, Vrabac Tvrtko i federacija ptica d. o. o., Mali vitez Don Quijote kao ni najnovija knjiga Galaksija – Vihor orhideja.

Slikarstvo

U slikarskom dijelu stvaralaštva, (kojeg se djelomično može vidjeti i u izdanimim knjigama i na Internetu) autor je oko 600 ulja na staklu različitih formata od manjih do onih velikih. Ovo slikarstvo na staklu nije naiva već posve originalno, potpuno novo dosad nepoznato slikarstvo. Slikarstvo savršene izrade i kolorita (kao da nije rađeno ljudskom rukom), koje, prema likovnim stručnjacima, ne spada ni u jednu poznatu likovnu doktrinu ili konvenciju. Ovo je nesumnjivo potpuno novo i do sada nepoznato slikarstvo i zasigurno će postati revolucionarno, jer se temelji na otkriću posve novog načina slaganja boja koje je dosad u slikarstvu nepoznato. (Slikarska djela su uglavnom neizložena zbog nemogućnosti dobivanja izložbenih galerija.)

Također, autor je i grandioznog, još neizloženog, slikarskog projekta HRAM MINIJATURA s 2.160 majstorskih minijatura sažetih u pedeset poliptiha dimenzija 122 x 133 cm, svaki u sebi sadržava 48 minijatura i čini tematsku cjelinu – ulje na pergamentu. Tematski naslov ISKONSKI DAROVI; Dar vatre, Dar kamena, Dar prolaznosti, Dar cvjetanja i dr. Autor je i brojnih drugih minijatura pojedinačnih ili sažetih u kompozicije.

Prpa je u dva navrata došao do čudesnih novih otkrića u načinu slaganja boja jednom na pergamentu za minijature i drugi puta za ulja na staklu. U svom slikarstvu ne rabi kist. Njegovo slikarstvo je misterij poznat samo njemu. I više mu nitko ne može poreći status rodonačelnika potpuno novog stila u slikarstvu. Ovo bi slikarstvo moglo postati revolucionarno.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u Zagrebu, nakon jednogodišnje recenzije njegovih radova, pokrenula je inicijativu da se u gradu Kninu uspostavi veliki muzej Prpine umjetnosti, kao u svjetskim razmjerima potpuno unikatnog muzeja, i 1997. g u njenoj organizaciji javno je potpisana Donacija gradu Kninu ogromnog broja radova. Zbog poteškoća na terenu, i učestalih smjena lokalnih vlasti, projekt nije realiziran, ali zabilježena je inicijativa da se u rodnom mjestu umjetnika u Siveriću uredi zgrada stare Pučke škole za trajni smještaj dijela tog golemog slikarskog projekta.

Broj ljubitelja Prpine umjetnosti (i slikarstva i poezije) nezaustavljivo se širi poput plime, iznoseći na površinu snažni renesanski duh iz kojeg je sve to izbilo vulkanskom snagom i tolikom lakoćom da je to mnogima koji pokušavaju objasniti Prpin spiritus movens, i misterij tog stvaralaštva, sve naprosto nepojmljivo. To će najbolje ilustrirati slučaj kad je od autora naručeno nekoliko himničkih pjesama, i kako je koja narudžba stigla isti tren je te prekrasne pjesme i ispjevao. Njegove misli i njegova književna djela su sveljudska i svevremenska, namijenjena kako suvremenicima, jednako tako i svim budućim naraštajima cjelokupnog čovječanstva.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)