SVETAC DANA”Sveta Katarina Labouré”

0

Francuska redovnica i mističarka, svetica čudotvorne Marijine medaljice.

Sveta Katarine Labouré, francuska redovnica i mističarka, svetica čudotvorne Marijine medaljice. Rođena je 1806. godine u selu Fain-les-Moutiersu u  Francuskoj,kao Zoë Labouré, deveto od jedanaestero djece Roditelji su joj bili pobožni i ugledni. S 9 godina ostala je bez majke i već tada odabrala Mariju za svoju novu majku i rekla: “Sada ćeš ti biti moja majka.” Odlučila je stupiti u družbu Kćeri kršćanske ljubavi nadajući se da će tako lakše raditi na usavršavanju duhovnog života. Otac ju je teška srca pustio u samostan u kojem je već bila njezina starija sestra. Pridružila se 1830. sestrama milosrdnicama svetoga Vinka. Kao novakinja u matičnoj kući u ulici Rue du Bac u Parizu uzela je redovničko ime Catherine.  Kao novakinju, 27. studenog 1830. godine probudio ju je dječak obučen u bijelo. Nakon što ju je odveo u samostansku crkvu, Katarina je u molitvi doživjela viđenje; cijela se crkva rasvijetlila, a vidjela je Majku Božju, u bijeloj haljini s modrim plaštem.  Viđenje je upotpunjavao natpis: ‘Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo!’. Uz to je stajalo i veliko ‘M’ iz kojega je izvirao križ, a pod njim dva plamena  srca: jedno, Presveto srce Isusovo, okrunjeno trnjem, a drugo, Bezgrešno srce Marijino, probodeno mačem. Katarina je čula glas koji joj je govorio: “Daj kovati medalju po ovom uzorku!” 

Katarina je svoje viđenje povjerila ispovjedniku, a on se kod poglavara zauzeo za kovanje medalje. Ubrzo je pariški nadbiskup odobrio izradu medaljice, no nitko nije znao da je Katarina imala to viđenje. Od tog trenutka milijuni pobožnih ljudi nose čudotvornu medalju. Crkva je pomno ispitala Katarinino viđenje i službeno ga priznala. Sama Katarina bila je uvijek veoma ponizna. Sve do svoje smrti u 70. godini radila je najobičnije poslove u redu sestara milosrdnica. Preminula je 31. prosinca 1876. u pariškom predgrađu Enghien-Reuilly, u samostanu, u kojem je boravila 46 godina. Blaženom ju je proglasio 1933. papa Pio XI, a svetom 1947. papa Pio XII. Zaštitnica je mnogih župa, crkava i kapela širom svijeta.

Molitva sv. Katarini Labouré

Sv. Katarina Labouré, tebe je za svoju pomoćnicu izabrala sama Blažena Djevica Marija. Otkrila ti je svoju želju da njezina djeca nose čudotvornu medaljicu kao znak naše ljubavi za nju, i u čast njezina Bezgrešnog začeća. Posreduj za nas, da možemo slijediti želje naše nebeske Majke. Moli da možemo primiti posebne milosti koje izviru iz njezinih majčinskih ruku kao zrake svjetla. Amen.

Na današnji dan Crkva čuva uspomenu na svetog Saturnina i svetog Sizinija, kojima je na Nomentanskoj cesti 304. godine odrubljena glava. Rimski bogataš Trason pokopao ih je na svom zemljištu. U vrijeme pontifikata Pija XI., u blizini Trasonova groblja sagrađena je župna crkva sv. Saturnina, čime Rim i danas čuva uspomenu na velikane ranih kršćanskih vremena. Saturnin je bio kažnjen nošenjem vreća pijeska za gradnju Dioklecijanovih terma u Viminalu, a đakon Sizinije je pomagao zatvorenicima i utamničen je zbog te kršćanske ljubavi. Obojica su mučeni i prisiljavani na žrtvovanje rimskim bogovima. Budući da su to odbili, vjernost Kristu platili su krvlju.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara