ŠOVINISTIČKE PORUKE S BOBOVCA: Prestanite kroatizirati i srbizirati BiH, kome se ne sviđa neka seli odavde

Vrijeme:4 min, 31 sec

Bošnjačke udruge danas su na srednjovjekovnom bosanskog kraljevskom gradu Bobovac obilježile tzv. “Dan državnosti BiH” te su tom prilikom poslane šovinističke poruke prema Hrvatima i Srbima poručivši im da odsele iz BiH ako im se ovdje ne sviđa.

Spomenutu manifestaciju četvrtu godinu zajednički organiziraju BZK Preporod, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće, MDD Merhamet, Srpsko građansko vijeće-pokret za ravnopravnost, Udruga organizacije otpora umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 – sve redom udruge pod bošnjačkom kontrolom, piše Dnevnik.ba.

Također, ovom događaju je nazočio i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić koji je time cijelom događaju dao na važnosti i posredno poručio kako Vlada FBiH podržava izrečeni šovinizam prema dva konstitutivna naroda u BiH.

Naime, Emir Zlatar u ime Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca govoreći na Bobovcu poručio kako se „kameni spavač budi“.

“Susjedi neka prestanu BiH kroatizirati i srbizirati. Bosna i Hercegovina postoji i postojat će. Svi koji je negiraju i koji je ne vole neka idu iz ove zemlje”, poručio je Zlatar, aludirajući na Srbe i Hrvate koji zalažu za Bosnu i Hercegovinu koja i hrvatska i srpska i bošnjačka i koja nije pod dominacijom niti jednog naroda.

Inače, cijeli događaj je počeo intonacijom himne BiH i koračnicom OS BiH. Potom je načelnik općine Kakanj Aldin Šljivo u uvodnom govoru rekao kako se ne smije zaboraviti Bobovac i simboli koji ih opominju o srednjovjekovnoj Bosni. Podsjećamo riječ je o onoj Bosni koju je dokinula Otomanska imperija.

Marinko Pejić, član uprave Hrvatskog narodnog vijeća, slugana bošnjačke politike, je kazao kako je radostan što na današnjem skupu ima mnogo mladih koji predstavljaju budućnost te je poručio svima da vječno živi Bosna i Hercegovina.

Senadin Lavić, predsjednik BZK Preporod je rekao kako je na Bobovcu bila bosanska kruna.

„Ovdje smo da spajamo, da kažemo da iz Bobovca crpimo energiju bosanske duhovnosti i da je to znak naše političke budućnosti. BiH je dovoljno velika za sve ljude”, kazao je Lavić.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je izrazio nadu da će u budućnosti na Bobovcu biti još veličanstvenije te da će se uključiti države koje će poštovati da je ovo rodno mjesto BiH.

“Ne želimo umanjiti značaj 25. studenog i mjesta gdje se održavao. One su donesene ne zahvaljujući jednoj ideologiji već nastojanju naroda, patriota, iako su bili mobilizirani u mnoge jedinice, ipak željeli jedno – autonomiju BiH. Tito je prepoznao u masama taj zahtjev da BiH bude autonomna. ZAVNOBiH je to potvrdio, narodnu volju”, rekao je Kulenović.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je pak izjavio kako je Bobovac najznačajnija točka u povijesti BiH, a ZAVNOBiH jedan od pečata.

“Ako je Povelja Kulin bana rodni list naše države, onda je ovo mjesto odrastanja Bosne i Hercegovine gdje su stolovali veliki bosanski kraljevi. Danas slavimo jedan od pečata koji se dogodio u Mrkonjić Gradu. Narod u vrijeme Kulina, pa sve do danas je pokazao žilavost. Bobovac je najznačajnija točka u našoj povijesti i neka nam živi naša Bosna i Hercegovina”, izjavio je Novalić.

Bobovac je najznačajniji i najbolje utvrđeni grad srednjovjekovne Bosne podignut na strmoj, stepenastoj stijeni južnih padina planinskog masiva Dragovskih i Mijakovskih poljica iznad ušća Mijakovske rijeke u Bukovicu, jugozapadno od Vareša. Nalazi se nedaleko od sela Mijakovići i Dragovići, u općini Vareš. Gradu se može prići iz dva smjera, i to od Kraljeve Sutjeske ili od Vareša. Sastojao se od gornjeg grada s četvrtastom kulom, čiji ostaci i danas postoje, i donjeg grada, na stepeniku nižem oko 20 metara, poligonalnog oblika oko 40 metara dužine i oko 25 metara širine, od čega se danas raspoznaje dvorište i bunar.

Podigao ga je ban Stjepan II. Kotromanić nešto prije prve polovice 14. stoljeća. Bobovac je bio sjedište vladara srednjovjekovne bosanske države od razdoblja vladavine bana Stjepana II Kotromanića (prva polovica 14. stoljeća), preko svih banova i kraljeva i sve do prestanka Bosanskog kraljevstva turskim osvajanjem (1463. godine.) Prvi put se u pisanim dokumentima spominje 1349. godine.

Stjepan Tomašević (1461.-1463.), posljednji kralj Bosne, zbog neposredne opasnosti od Osmanlija, seli kraljevski dvor u Jajce.

Opsada Bobovca od strane osmanske vojske počela je 19. svibnja a grad je osvojen tri dana poslije, 21. svibnja 1463. godine. Neki izvori navode da su se za grad vodile teške borbe i da su Osmanlije pod gradom upotrijebili topove koje im je slao Nijemac Jörg iz Nürnberga. Također se govori da je knez Radak, koji je u to vrijeme upravljao gradom predao Bobovac misleći da će za to biti nagrađen, ali su ga Osmanlije nakon predaje dali pogubiti. Brzi pad Bobovca, za koji se vjerovalo da može izdržati i dvogodišnju opsadu je iznenadio kralja Stjepana Tomaševića i onemogućio ga u namjeri da sakupi vojsku i dobije stranu pomoć. Zbog toga su se i posade Visokog i nekih drugih gradova predale bez borbe. Nakon njegovog zauzimanja, Osmanlije su ga razorili ali su zbog njegovog strateškog značaja ponovo sagradili neke objekte potrebne za njihov boravak. Osmanska posada je boravila u Bobovcu sve do 1626. godine kada je grad napušten. Nastavkom osmanskih osvajanja prema sjeverozapadu Europe Bobovac ostaje duboko u pozadini i gubi svoj strateški značaj.

Kraljevska grobna kapela je rekonstruirana, ali nekim nepriznatim metodama tako da je njena vrijednost umanjena. Danas se tu nalazi mauzolej dinastije Kotromanića.

Dan državnosti BiH se pak obilježava sam u dijelu BiH koji kontroliraju bošnjačke političke elite jer u još uvijek ne postoji zakon o državnim praznicima niti postoji konsenzus o danu državnosti među predstavnicima tri konstitutivna naroda u BiH.

 

hkm.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)