SKANDALOZNO Zvizdić u Mostaru negirao stvarnost, Ustav BiH i Rezoluciju ZAVNOBIH-a

Vrijeme:1 min, 45 sec

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH na odlasku Denis Zvizdić, govoreći na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Mostaru o ZAVNOBiH izjavio je: “država je Bosna i Hercegovina, a narod su Bosanci i Hercegovci, dakle građani kao nositelji političkog subjektiviteta”, piše Hrvatski Medijski Servis.

Zvizdić je kazao da je današnji dan jedan od četiri najvažnija u “tisućgodišnjoj povijesti Bosne i Hercegovine, kao i da su poruke ZAVNOBiH-a bile emancipacijske i dale suštinu i bit Bosni i Hercegovini kao višenacionalnoj i multikulturalnoj zajednici ravnopravnih naroda i građana”.

– One nisu u potpunosti oživotvorene u razdoblju funkcioniranja SFRJ jer Bošnjaci nažalost dugo nisu bili prihvaćeni kao ravnopravan narod. Nama je da danas slijedimo prava usmjerenja definirana u rezoluciji ZAVNOBiH-a, kazao je uz poruku kako danas treba “jačati nacionalni identitet pošto nema države bez njenog naroda, a ni narod ne može postojati bez svoje države”. -Država je Bosna i Hercegovina, a narod su Bosanci i Hercegovci, dakle građani kao nositelji političkog subjektiviteta, kazao je Zvizdić, kako prenose Vijesti.ba.

Zvizdić je ovom izjavom negirao stvarnost, Ustav BiH i Rezoluciju ZAVNOBiH-a. Naime, u Bosni i Hercegovini žive tri naroda-nacije; Bošnjaci, Hrvati i Srbi, koji čine više od 97 posto stanovništva, to je utvrđeno i posljednjim popisom 2013., te daytonskim Ustavom BiH, u kojem je zapisano da su ga donijeli Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine, a ne nikakvi Bosanci i Hercegovci.

Zvizdić je krivotvorio i samu Rezoluciju ZAVNOBiH-a u kojoj se za BiH kaže kako nije “ni hrvatska ni muslimanska ni srpska, već i hrvatska i muslimanska i srpska, zajednica, ravnopravnih i zbratimljenih naroda, Hrvata, Muslimana i Srba”, a ne zajednica Bosanaca i Hercegovaca.

Hrvatski Medijski Servis podsjeća kako ZAVNOBIH, Bosnu i Hercegovinu nije definirao kao samostalnu državu, već federalnu jedinicu u sastavu Federativne Narodne Republike Jugoslavije(FNRJ. Bosna i Hercegovina uz to, od kako su osmanlijski osvajači okupirali bosansko kraljevstvo, i odsjekli glavu posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću, prije  556 godina, nikada nije bila samostalna država, pa ni danas, budući je još uvijek protektorat međunarodne zajednice.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)