Pupovac javno priznao da manipulira i obmanjuje hrvatske državljane

Vrijeme:2 min, 27 sec

Već smo pisali da je uvaženi profesor Milorad Pupovac u svojem doktoratu analizirao govor Slobodana Miloševića i to prikazao kao znanstveno otkriće. Osim toga je poznat i po analiziranju retorike partijskih čelnika o čemu je također objavio knjigu koja bi impresionirala lakovjerne koalicijske partnere.

Zaključio je da se partijski govor može podijeliti na staropartijski i novopartijski. Možda se naša predodžba velikog znanstvenika temelji na nekim daleko višim očekivanjima, ali to očito ne smeta Plenkoviću i Jandrokoviću u odanom poštivanju akademskih i političkih zasluga navedenog profesora koji kaže da se bavi filozofijom jezika.

Naši novinari su mislili da nam je možda promaklo neko veliko remek djelo u znanstvenom opusu radi kojeg Plenković i Jandroković obožavaju Pupovca, pa su još malo proučavali što je to privuklo samu vrhušku HDZ-a da ga odano slijedi. I zaista smo otkrili da Miloševićeva retorika nije jedino na čemu se može doktorirati te da profesor Pupovac ima još čudnih znanstvenih otkrića. Pronašli smo jednu publikaciju u kojoj piše da se on bavi znanošću koju naziva persvazivnost, a koja ovladava umom pomoću riječi. Piše da je to znanost o tome kako se može zavoditi i nagovarati ljude paralingvističkim sredstvima, i da se svakodnevno i na različite načine susrećemo sa takvim manipulirajućim djelovanjem. Kada bolje razmislimo, kao da nas upozorava na svoje djelovanje jer su nam manipulacije prepoznatljive u njegovoj političkoj retorici.

Pupovac piše da se u njegovoj znanosti radi o stvaranju javnog mišljenja, da je potrebno uzrokovanje određenih radnji govorom, i na kraju si postavlja pitanje zašto ljudi uopće slijede neke riječi ili zašto nekome vjeruju. Odgovor na to njegovo pitanje i nas jako zanima. Čime je on to ovladao i kako je zaveo dio svojih marljivih učenika među kojima su očito najodaniji Plenković i Jandroković? Slijede ga u HDZ-u bez pogovora, ali ne vide što im članovi poručuju nakon što su potopili rezultate HDZ-a uzastopce na svim izborima unazad par godina.

Sjećate li se kako je hipnotizirani dio vrha stranke vjerno slijedio Pupovčeve preporuke kada je pokušavao disciplinirati Vukovarce na prosvjedu prije godine dana. Ili kako su svi krenuli tražiti počinitelja kada je netko profesora Pupovca napao svježim limunom. To je vjerojatno bio jedini napad vitaminom C u političkoj povijesti koji je lingvističkim filozofiranjem proglašen ozbiljnim napadom. Ako netko napadne lokal kod Knina u kojem bivši pripadnik SAO Krajine pušta četničku muziku ispod slike vojvode, to vjerni Pupovčevi učenici iz HDZ-a odmah detaljno istražuju.

Dovoljno je samo čitati Pupovčeve publikacije da bi se vidjelo na koji način on funkcionira. Plenković i Jandroković možda još ne vide na koliko postotaka će završiti njihov rejting ako odano slijede svojeg profesora. Kako je krenulo Pupovcu, još će od njih tražiti da i na središnjicu HDZ-a stave ćirilićne natpise na svoje urede. Dobra stvar je što većina članstva HDZ-a ima svoj razum i svoj stav te im nije potreban profesor Pupovac da bi im održavao lekcije.

H. Krmpotić

 

HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)