Blagdan Svih svetih – prisjećamo se onih koji više nisu s nama

Vrijeme:1 min, 22 sec

Svi sveti

Blagdan Svih svetih obilježava se diljem zemlje i svijeta. Katolička crkva danas slavi sve svece, Svi svetione već kanonizirane i one koji još nisu. Za katolike 1. studenoga nije dan za tugu i crninu jer se tada slavi vječni život i svi oni koji su postali dio nebeske Crkve. Na grobljima su još sinoć građani zapalili tisuće lampiona.

U većini je gradova, kako bi se izbjegle gužve, organiziran javni prijevoz do groblja.

Na blagdan Svih svetih Zagrepčani su već naviknuti na posebnu regulaciju prometa kako bi se izbjegle gužve.

Do najvećih gradskih groblja može se samo javnim gradskim prijevozom. Kao i svake godine, tramvaji voze češće nego inače, a prema grobljima su uvedene izvanredne autobusne linije, koje su danas besplatne.

Studeni je posebno težak mjesec za stanovnike Vukovara

Još su uvijek svježa sjećanja na 1991. godinu i okupaciju, a brojni građani i dalje traže nestale. U Vukovaru se traga za više od 300 osoba.

Na Memorijalnom groblju, gdje je najveće masovna grobnica nakon završetka Drugog svjetskog rata, postavljeno je 936 bijelih križeva, u spomen na žrtve.

Blagdan Svih svetih počeo se slaviti u 4. stoljeću, a prvi tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji, i to u nedjelju nakon Duhova. Papa Grgur III. (731. – 741.) premjestio ga je na 1. studenoga kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom Samhainom, koji je označavao Novu godinu.

Na taj je dan u našim krajevima običaj da se obilaze groblja i uređuju grobovi u spomen na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih, ili Dušni dan, obilježava dan poslije, 2. studenoga, piše HRT.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)