Plenkovića sada prave budalom upravo oni kojima je najviše podredio nacionalne interese

Vrijeme:2 min, 40 sec

Ministrica Divjak javno objasnila Plenkoviću: Moja je briga sustav, i time briga o ljudima – učenicima i učiteljima

Andrej Plenković hvalio je još prije neki dan svoju vladu zbog „reforme“ školstva, dok se istom trenutku HNS stavljao na čelo sindikalnih zahtjeva za povećanjem plaća. Kao da se HNS-ovce ničim ne tiču uzroci nezadovoljstva među nastavnicima, iako su upravo oni, uz HDZ koji im je to dozvolio, najvećim dijelom svemu kumovali. Tzv. reforma školstva raspala se na prvom zavoju, upravo kako je struka i predviđala, pa se HNS brzo izvukao na sindikalne barikade, ostavljajući „glupom“ HDZ-u i Plenkoviću rješavati opravdano nezadovoljstvo.

Plenković simpatičan, ali ministrica ima pametnijeg posla

Danas je ministrica Divjak putem medija objasnila HDZ-ovcima nedoumice oko plaća:

„Ne mogu biti učitelji, nastavnici, profesori ti koji imaju najmanje plaće s obzirom na stručnu spremu. Supstancijalna reforma je uvedena, koja povećava koeficijent složenosti posla,Škola za životodnosno koja povećava samu složenost posla.“

„Vi da biste se sada pripremili za novi način rada u kojem imate mnogo više problemskog pristupa, to je mnogo teže nego ako radite po udžbeniku. Sada imate ishod učenja, morate razmišljati na koji način, kojom metodom ćete to ostvariti, kako ćete učenike staviti u problemsku situaciju, postaviti im zadatak koji je primjeren njihovoj dobi, zanimljiv. Morate razmišljati kako ćete taj zadatak vrednovati kasnije i kako ćete dati učeniku povratnu informaciju. To je potpuno drugačiji način rada. Učenici moraju mnogo više ulagati u sebe kroz edukacije, moraju raditi na način koji je i njima dosta stran. Velika većina učitelja u svom inicijalnom obrazovanju nije nikada radila na taj način. Dobar učitelj sada mora biti dobar učenik.“

A imala je i posebnu poruku za predsjednika vlade Andreja Plenkovića, vezano za njegovu kritiku da se kao ministrica ponaša kao sindikalist:

„To je simpatično. Ne smijemo se vrijeđati kada se za nekoga kaže da je sindikalist, u području obrazovanja oni imaju svoju ulogu. To treba sagledati iz perspektive da je moja briga sustav, i time briga o ljudima. Učenicima i učiteljima. Ta briga mora biti jasna i izražena.”

Pupovac na HRT-u: Ako vlada treba pasti neka padne

Milorad Pupovac je jučer pak imao priliku jedan sat objašnjavati svoje stavove na HRT-u, u emisiji „Nedjeljom u 2“. Tako je odgovarao i na pitanje o Škola za životodnosima u vladi vezano za sindikalne zahtjeve za povećanjem plaće.

„Stanje u prosvjeti (školstvu, op. a.) već godinama nije dobro, 2008. je tadašnja Vlada značajno smanjila plaće prosvjetarima i kada je nakon krize došlo vrijeme da se realizira obećano, to se razvlačilo u nekoliko obroka. To se osjeti u uvjetima rada, entuzijazmu i kvaliteti nastave. To treba mijenjati, a plaće su samo jedan od segmenata. Kada profesori vide da se drugima povećavaju plaće, a ne kažemo da ne treba, kako bi se zaustavio odlazak tih kadrova iz Hrvatske, teško je reći drugima da su oni manje vrijedni”.

Na pitanje misli li da će pasti Vlada zbog pritiska HNS-a, Pupovac je odgovorio:

„Ako treba pasti neka padne, ali ja mislim da se treba naći neki kompromis.“

Nije Pupovac lud, reći će mnogi, jer dosadašnji kompromisi kada su u pitanju bili HNS i SDSS u pravilu su se ostvarivali po njihovim zahtjevima i potrebama.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori