Brigadir HV-a Ilija Vincetić: Otvoreno pismo Karolini Vidović Krišto

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

 

Poštovana gospođo Vidović Krišto!

Sudeći po nekim objavama na facebooku, može se zaključiti da je u javnost pušten „probi balon“ za koji je prikačen transparent:-„Želim se kandidirati za Predsjednicu Republike Hrvatske na predstojećim izborima“!!

Iskreno, osobno bih dobro razmislio o takvom potezu, i nastojat’ ću objasniti zašto, no, budući da Vas kao osobu izuzetno cijenim i poštujem Vaš dosadašnji rad, dakle, iskreno bih volio da ste taj „probni balon“ pustili Vi osobno, ili da ste bar dali nedvojben pristanak, nego da je to „maslo“ (ne)poznatog začetnika ideje o Vašoj kandidaturi.

Stavljanje Vas pred svršen čin!

Iz rakursa običnog čovjeka, koji sebe smatra vjernikom, domoljubom, braniteljem, konzervativnim biračem, i na kraju (zašto to ne reći) Marginalcem, Vi doista jeste osoba koja bi u određenim okolnostima bila vrlo ozbiljan kandidat za Predsjednicu Republike Hrvatske.

Dakle, u određenim (čak) vrlo prozaičnim, ali zasigurno nužnim okolnostima.

Ovako, u ovim uvjetima, danas, Vi ste (na žalost) samo poželjna kandidatkinja!!

Bez ulagivanja i podilaženja, od svih do sada ponuđenih, a posebno onih koji su se do sada uspjeli isprofilirati kao „najizgledniji“, Vi bi ste (da su se stekle okolnosti) bili na prvom mjestu.

Ovako?

Iskreno se nadam da ste i shvatili, a ne samo čuli, što Vam je poručio profesor Stjepan Šterc (odgovarajući profesoru Jurčeviću na njegov prijedlog Vaše kandidature) na neformalnom druženju nakon okruglog stola …..

Ali i ostali sudionici (redom osobe koje Vas (s pravom) cijene, poštuju i vole.

Neki od njih, poput Ivana Penave su se i javno očitovali.

No, kad sam već spomenuo „određene okolnosti“, bilo bi u redu i navesti ih.

1. Postoji li (pored taktičkih razloga) i strateški cilj Vaše možebitne kandidature?

2. Ako postoji, je li on doista izvorno Vaša zamisao, ili je dio neke „platforme“, (budući da odbijam povjerovati da bi Vi pristali biti dio „B“ ili „C“ plana neke organizirane političke grupacije, a još manje stranke)?

Zašto ovo pitam?

Zato što bi Vaša kandidatura, (glede „taktičkih“ razloga bila opravdana, kada bi u pozadini stajao jasan „strateški cilj“).

O čemu govorim?

Vama je (siguran sam u to) kristalno jasno da nemate nikakve šanse ući u drugi krug predsjedničkih izbora.

Taktički razlozi Vaše kandidature bi mogli biti:
-iskoristiti medijski prostor, trenutak fokusiranosti nacije, i naravno, besplatnu reklamu, za predstavljanje Platforme, Programa, organizirane neformalne skupine ili političke stranke.
-predstaviti sebe kao osobu s nedvojbenim političkim kapitalom, intelektualnim potencijalom, vrijednosnom, svjetonazorskom, „identitetskom“ orijentacijom, političkim opredjeljem i preferencijama.

No, ti taktički razlozi bi bili opravdani SAMO ako postoji STRATEŠKI CILJ!!

Postoji li?

Postoji li (neformalna, ili neki oblik formalne) organizirana skupina okupljena na jasno definiranoj (cjelovitoj) Platformi ili bar Programu, ili Smjernicama koji bi izvirali iz doktrinarnih polazišta koja bi bila kompatibilna s onim što Vi (po svojem javnom djelovanju) jeste?

Ako postoji, i ako će ta kandidatura iskoristiti sve ranije navedene prednosti sudjelovanja u kampanji, u redu.

No, ostaje otvoreno pitanje:-„Zašto Vi“?

Zašto „potrošiti“ (žrtvovati) osobu poput Vas, s političkim kapitalom, intelektualnim potencijalom, bez mrlja u prošlosti, relativno mladu (osobu koja, ako ima ambicija, ima dovoljno vremena za „izbrusiti se“ i zasjati punim sjajem a ne kao „nebrušen dijamant“ završiti na galeriji „potrošenih političkih luzera“?

3. Zašto najava moguće kandidature sada?

Vjerujem da ste svjesni kako su do sada već „odabrane strane“, da su se potencijalni birači već duboko ukopali (ušančili), te da je kampanja (istina neformalna) već daleko poodmakla.

Na koje glasove Vi možete računati (ako se kandidirate danas)?

Koliko je ukupno „neodlučnih „ glasača?

Čak i kada bi Vam svi neodlučni dali svoj glas?!!

Ostaje pitanje:-„Zašto“?

CUI BONO!!

Želite li da Vas to pitanje prati cijelog života?

Nemojte se ljutiti, ali ako bi pitali Marginalca, on bi Vam savjetovao:-„Kao jedna od rijetkih pojava na političkom nebu iznad Lijepe naše, nemojte dopustiti da Vas bilo tko „gurne“ u atmosferu u kojoj će te (istina u sjaju i uz divljenje) sagorjeti.

Ako već želite ući u „atmosferu“, usporite, (u orbiti ste), odaberite trenutak, i spustite se ciljano!

Sigurno“!!

 

Ilija Vincetić/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)