Slike Biljane Sesar, knjige Tomislava Šovagovića i pjesme klape Štorija u jedinstvenoj likovno-književno-glazbenoj večeri u Kaštelima

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

Otvaranje izložbe “Od rijeke do mora“ Biljane Sesar, predstavljanje knjiga Tomislava Šovagovića i pjesma klape Štorija ujedinile su se u zajedničkoj likovno-književno-glazbenoj večeri održanoj u četvrtak uvečer u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu.

Slikarica Biljana Sesar na svojoj četrnaestoj samostalnoj izložbi Kaštelanima se predstavila radovima nastalim u razdoblju od 2005. do 2019. godine, podijeljenim u četiri cjeline: “Bunska idila”, “Vilini konjici”, “Apoksiomen” i “Periske“.

Po otvaranju izložbe uslijedila je književna večer s Tomislavom Šovagovićem, višestruko nagrađivanim književnikom, teologom, novinarom i urednikom te pranećakom velikog hrvatskog glumca Fabijana Šovagovića koji se Kaštelanima predstavio bogatim humorističnim repertoarom objavljenih i nagrađenih priča u kojima na šaljiv način progovara o odrastanju u Šibeniku i životu u Slavoniji.

Kako bi ova književno-likovna večer prošla u što opuštenijem tonu, sa slikaricom Biljanom Sesar i s književnikom Tomislavom Šovagovićem o njihovom djetinjstvu, radu, stvaralaštvu i općenito odnosu prema životu, s naglaskom na “šaljivu stranu“ razgovarala je Renata Dobrić, ravnateljica GKK, koja je sugovornike navela na prepričavanje do sada neispričanih priča, za koje su od brojne publike nagrađeni smijehom i velikim pljeskom.

– Iznimna mi je čast i veliko zadovoljstvo što je upravo u Kaštelima u organizaciji GKK otvorena moja izložba koja nosi naslov “Od rijeke do mora“. Vjerujem kako će se Kaštelanima svidjeti moja Buna, vilini konjici, Apoksiomen, a posebno periske, ili kako ih vi nazivate, lošćure. Sva četiri ciklusa slika su različita, ali ujedno čine cjelinu, referirajući se na višeslojnost prirode i bivanja koji se u konačnici spajaju u Jedno“ – istaknula je Biljana Sesar, članica Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Bosni i Hercegovini, u čijem se opusu prožimaju ciklusi transformacije tradicije eko-etike i kontakta s prirodom.

– Mogu reći kako mi je ovo prvo predstavljanje knjiga iz dalmatinskog opusa “Ispod skala“ i “Cesta bribirskih knezova“ u Dalmaciji i oduševljen sam organizacijom i Kaštelanima, kojima se, očito, moj šaljivi osvrt na dalmatinsko-slavonske korijene sviđa. Izvrsna brojna publika, te smijeh i pljesak sve su rekli – istaknuo je Tomislav Šovagović

 

Slobodna Dalmacija /https://www.slobodnadalmacija.hr//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)