SVETAC DANA”Sveti Anastazije”

Vrijeme:1 min, 15 sec

Uz svetog Dujma i Venancija sveti je Anastazije bio najštovaniji solinski mučenik. Radije je umro nego izdao Krista.

Danas je sv. Anastazije, solinski mučenik, rodom iz Akvileje. U vrijeme Dioklecijanova progona došao je u Salonu ohrabriti kršćane, što je bio znak da i sam izgara za kršćansku vjeru i da mu je stalo do dobra Crkve.

Ime mučenika Anastazija pronađeno je zapisano na ispovijesti mučenikâ u Manastirinama. Njegov lik prikazan je s drugim solinskim mučenicima na lateranskom mozaiku, kojega je dao izraditi papa Ivan IV., rodom iz Dalmacije.

Anastazije je sa žrvnjem oko vrata bio potopljen u rijeci Jadro. Ugledna matrona Asklepija njegovo je tijelo pokopala na Marusincu, gdje mu je u 5. st. podignuta veličanstvena bazilika. Njezin pod od mozaika očuvan je do danas.

Uz svetog Dujma i sv. Venancija, ovaj je svetac najštovaniji solinski mučenik. Neka izvješća upućuju da je bilo oko 240 solinskih mučenika koji su vjerom i krvlju posvetili tlo na koje su u 7. st. stigli naši preci i pokrstili se. Njihova je krv poput sjemena iz kojega je izrastalo kršćansko ozračje i blagoslov misionarima koji su naviještali Evanđelje.

Danas se dio relikvija svetog Staša čuva u oltaru kapele sv. Venancija uz krstionicu sv. Ivana Lateranskog u Rimu gdje je dospio u 8. st. kad ga je opat Marin odnio s drugim salonitanskim mučenicima, a drugi dio je položen u oltar u sjeveroistočnoj niši katedrale sv. Dujma u Splitu. Zaštitnik je stupara, valjaoca, bojadisara i vjeroučitelja.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)