Jadranka Kosor- neupućena ili pokvarena?

Vrijeme:4 min, 51 sec

 

Uz bivšeg predsjednika Hrvatske Stipu Mesića, bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, u posljednje vrijeme, redovita je i omiljena sugovornica sarajevskih i medija koji protežiraju bošnjačku politiku.Razlog. Napada Čovića i Dodika, počesto i aktualnu hrvatsku vlast, a hvali Komšića.

Kosorica je, u nekoliko navrata, pozivala predsjednicu i premijera Hrvatske da priznaju Komšića, kao predstavnika Hrvata i razgovaraju s njim o riješavanja odnosa između dvije zemlje- Hrvatske i BiH. To je ponovila i u intervju za Radio Slobodna Europa (RSE)

-Što se tiče vlasti u Hrvatskoj, prije svega predsjednice i vlade, oni moraju poštovati one koji su po zakonima Bosne i Hercegovine izabrani u Predsjedništvo BiH. Zato je za mene potpuno neobjašnjivo da nema kontakta s gospodinom Komšićem, bez obzira tko što mislio o njemu, jer je on je u ovom trenutku predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, isplalila je bivše hrvatska premijerka u intervju za Radio Slobodnu Europu.

Komšića nazvati predstavnikom Hrvata može samo neobrazovan, neupućen ili zlonamjeran čovjek. U koju kategoriju spada Jadranaka Kosor? Neobrazovana nije. Diplomarana je pravnica. A, teško je vjerovati da za dvadeset i više godina, koliko je u politici, bivša premijerka Hrvatske, nije uspijela spoznati temeljne postulate demokracije. Za neupućene, taj izraz- preveden na hrvatski znači- vladavina naroda. Poštivanje demokratskih standarda, a gospođa se, deklarativno, za to zalaže, podrazumjeva, da je predstavnik naroda, onaj kojeg izabere većina naroda, kojeg bi taj trebao predstavljati. Da bi se Komšića moglo nazvati predstavnikom Hrvata, za njega bi, dakle, trebala glasovati većina Hrvata. No, egzaktno se može dokazati da više od 95 posto onih koji su glasovali za Komšića- nisu Hrvati. On, prema tome ne može biti predstavnik Hrvata.

Bivša premijerka Hrvatske, zemlje potpisnice Daytonskom sporazuma, morala bi znati i da Ustav BiH, koji je sastavni dio tog sporazuma, pod pojmom narod, kako je to objašnjeno i u presudi Ustavnog suda, izrijekom navodi tri konstitutivna naroda Bošnjake, Hrvate i Srbe. Po Ustavu, upravo Bošnjak, Hrvat i Srbin, čine Predsjedništvo BiH, kolektivnog šefa države. Ustavotvorci, potpisnici Daytonskog sporazuma, u to nema sumnje, pretpostavljali su da će Bošnjaci birati svog, Hrvati svog, a Srbi svog predstavnika u državni vrh tronacionalne federacije. Previdjeli su, međutim, mogućnost da se odredbe Daytonskog sporazuma mogu zlorabiti, što je omogućeno nametnutim Izbornim zakonom, pa su četverostruko brojniji Bošnjaci izabrali i bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva, i to tri puta i tako onemogućili da onaj za kojeg je glasovala većina Hrvata ne bude izabran u Predsjedništvo BiH. Dakle, to su činjenice, koje bi bivša premijerka Hrvatske trebala znati. Ako ih ne zna- na njezinu sramotu. A, ako ih zna, a o njima šuti-onda je riječ o zlonamjernosti i pokvarenosti.

Jadranka Kosor kaže da je Komšić izabran po zakonu. I to je točno. No, Kosorica prešućuje, a to je i vrapcima na grani jasno, kako se tim i takvim (izbornim) zakonom krše ustavna prava Hrvata da budu predstavljeni u Predsjedništvu BiH. No, ona i o tome šuti. Ali zato bez imalo okolišanja i srama, tvrdi kako je “Komšić u ovom trenutku predstavnik Hrvata”. Za “čovjeka” za kojeg je glasovalo preko 95 posto nehrvata, Jadranka Kosor tvrdi da je predstavnik Hrvata. To može reći samo neupućena ili pokvarena osoba.

Od onog koji se, dok mu je bila protukandidatkinja s njom šprdao -Stipe Mesića, Kosorica je “pokupila” još jednu mantru. Po istom zakonu po kojem je izabran Komšić, ranije je, veli, izabran Čović, pa se on tada nije bunio.

Nevažno je li se Čović bunio protiv Komšićevog izbora, ili ne. Bune se Hrvati jer nije izabran onaj za kojeg je glasovalo ne 50, već 80 posto Hrvata izašlih na izbore. A Hrvati su, usput govoreći, na izbore izašli u jednakom postotku kao i druga dva naroda. I nevažno je za koga su glasovali. Jedino što je važno je da je postojeći neustavni Izborni zakon onemogućio poštivanje njihova politička volja.

Hrvati, odnosno njihovi politički predstavnici, sve hrvatske stranke u BiH, članice Hrvatskog Narodnog Sabora, traže Izmjenu Izbornog zakona, još od prve njegove zloporabe, kad su Bošnjaci Hrvatima nametnuli Komšića, ne zato da bi pobjedio Čović, već da bi pobjedila njihova politička volja i da bi se ostavrilo njihovo Ustavom zajamečeno pravo. I svaki put kada bi predložili Izmjene Izbornog zakona, koje bi to omogućavale, odgovor bošnjačke politike(i medija) bio je isti. Svim se silama, medijskim i političkim oruđima nastojalo diskreditirati takva nastojanja od optužbi da je to fašizam, da to vodi uspostavi trećeg entiteta, podjeli zemlje, pa do toga da su se takve inicijative koristile da se Hrvate zavadi, podjeli i tako politički eliminiraju podvalama kako bi se time diskriminiralo bosanske, a povlaštilo hercegovačke Hrvate. Teško je vjerovati da i o tome Kosorica ne zna ništa. Ako ne zna- na njezinu sramotu. Ako zna, a to prešućuje onda je zlonamjerna i pokvarena.

No, Jadranka Kosor zato rado iznosi teze mile političkom i medijskom Sarajevu- o, primjerice, krivici Dragana Čovića i Milorada Dodika za to što se Hrvati ne vraćaju u Republiku Srpsku, no prešućuje kako je više Hrvata protjerano s područja pod kontrolom tzv. Armije RBiH, nego vojske RS, i da je povratak Hrvata i na ta područja zanemariv. Kosorica je, očito, svjesna kako upravo selektivno plasiranje činjenica njoj donosi medijsku slavu i popularnost u bošnjačkoj javnosti. Dok napadaš Čovića i Dodika, hvališ Komšića i nazivaš ga predstavnikom Hrvata, šutiš o zločinima Armije RBiH, dobivat ćeš  prostor na bošnjačkoj medijskoj sceni. A možda i više od toga.

Nakon učestalih probošnjačkih istupa Jadranke Kosor u sarajevskim medijima, ili onim nakolonjenim bošnjačkoj politici, Hrvati se pitaju kako je moguće da je ta žena bila premijerka Hrvatske i predsjednica HDZ-a.

No, činjenica je da su Kosoričini stavovi i retorika iz vremena dok je bila premijerka RH dijametralno suprotni današnjim, što izaziva još jednu dvojbu. Jesu li njezini današnji stavovi rezultat njezinih promijenjenih uvjerenja, ispira li joj netko mozak ili podebljaje bankovni račun?

 

Milan Šutalo/hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)