Dodik: Trebale se formirati tri države Republika Srpska, Herceg-Bosna i Bosna

Vrijeme:4 min, 42 sec

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras da su stav i pozicija entiteta Republike Srpske vojna neutralnost, ali da je izlaz iz krize u BiH brzo i bezuslovno formiranje vlasti.

“Republika Srpska se ponaša u skladu sa opredjeljenjima, a to je vojna neutralnost. Sada plaćamo cijenu zamišljenjih demokratskih institucija u kojima su Bošnjaci izmislili priču o članstvu u NATO-u i postavili ovo kao uslov za formiranje vlasti. Oni se ponašaju u skladu sa svojim, a mi sa svojim politikama, što pokazuje da BiH ne može da postoji”, naveo je Dodik.

On je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da je ovaj bh. entitet spremna da prihvati ono što je propisano Ustavom.

“Međutim, imamo /člana Predsjedništva BiH/ Željka Komšića koji kaže da će se zalagati za ukidanje konstitutivnosti naroda, iako u Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, na šta se ne oglašava visoki predstavnik u BiH. Oni smatraju da je ovdje potrebno nametnuti neoliberalni princip, odnosno da se sve svede na priču o jednom čovjeku, jednom glasu, što nije moguće”, dodao je Dodik.

On je naglasio da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik “Džeferović mora da se osloni na traženje dodatnih mišljenja, dok Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda” u Predsjedništvu BiH, što govori da nemaju legitimitet.

milorad dodik

“BiH je bila greška 1995. godine, jer nije trebalo da bude konstituisana, što potvrđuju sve godine do danas. Za nju nisu barem dva od tri konstitutivna naroda i sada plaćamo cijenu intevencionizma međunarodne zajednice, a prije svega visokih predstavnika koji su se uplitali u procedure sastava Savjeta ministara koji je imao ranije tri ministarstva. Neko je htio da napravi vladu BiH, iako u Ustavu piše da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva BiH”, rekao je Dodik.

On je ponovio da BiH nije zaslužila da postoji i da je trebalo da njen prostor bude redefinisan, odnosno formirane tri države – Republika Srpska, Herceg-Bosna i Bosna, te da budu uspostavljeni kvalitetni standardi kako bi ove države bile nosioci evropskih promjena u regionu.

“Sve što se radi u političkom Sarajevu ide u pravcu da BiH ne može da funkcioniše. Ignorišu se priče o pravima Hrvata kao konstitutivnog naroda, dok se Republici Srpskoj nikada nije dalo pravo na postojanje i eliminiše se mogućnost njenog značaja. Tu je isti stav svih bošnjačkih političkih partija i zašto je onda problem da imamo animozitet prema BiH”, ocijenio je Dodik, naglasivši da želi da zaštiti prava srpskog naroda u BiH.

Prema njegovim riječima, politika koju zagovaraju Bošnjaci ide u pravcu da vlast na nivou Bosne i Hercegovine ne bude formirana.

“U Sporazumu o formiranju vlasti jasno piše da moraju biti poštivani Ustav i zakoni, uz poštivanje stavova drugih nivoa vlasti, a to znači vojna neutralnost. Zatim, piše da nijedna odluka u BiH vezana za NATO integracije ne može da bude prejudicirana, što znači da nema akcionog plana za članstvo”,pojasnio je Dodik.

On je rekao da Sporazum vrijedi do 5. septembra i da Republika Srpska ne postavlja uslove.

“Nakon toga, vidjećemo kako ćemo se ponašati. Pojedinim ambasadorima iz EU danas sam rekao da je dalji korak bezuslovno formiranje vlasti na nivou BiH i jedini razgovor koji je moguć jeste prijedlog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara i dogovor o konstituisanju parlamenta BiH. Previše je nepotrebnog gubljena vremena i ostalo je mnogo neriješenih stvari, primjer jeste i direktor Agencije za akreditaciju BiH Enver Halilović koji ne želi da sertifikuje javne univerzitete u Republici Srpskoj, što je nedopustivo. Ovakve stvari se ne mogu tolerisati i BiH mora da razumije da je na ovaj način ušla u nepovratnu skalu svog nepostojanja”, kaže Dodik.

predsjednistvo, predsjedništvo, bih, milorad, dodik, željko,

On je naveo da u ovom bosanskohercegovačkom entitetu želi okupiti većinu za politike koje će biti utvrđene, a tu spada i opozicija.

Dodik smatra da je izlaz iz krize u BiH da brzo i bezuslovno bude formirana vlast.

“Mi ne trčimo tamo, ali smatramo da je funkcionalnost bitno ugrožena. Sada na nivou BiH funkcioniše nakarada u kojoj imate jednu ličnost koja je i predsjedavajući Savjeta ministara BiH i predsjedavajući parlamenta /Denis Zvizdić/, a od devet ministara šest koji su poslanici i sami o sebi odlučuju. To je nakarada koju BiH ne može izdržati, možda mogu ovi iz međunarodne zajednice kojima je svejedno i zabavljaju se ovdje”, podsjetio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, nefunkcionisanje institucija Bosne i Hercegovine sprečava mnoge stvari.

“Jedino legitimno predstavljanje i model u kome Hrvati biraju svoju većinu, Srbi i Bošnjaci svoju, može izgraditi neku zajedničku politiku. Ako toga nema, sve ostalo su spekulacije u kojoj svi gube”, smatra Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je ocijenio da ambasadori u BiH imaju pravo da održavaju sastanke, ali nemaju pravo da se miješaju u unutrašnje stvari zemlje, iako to masovno rade.

“BiH nema šansu jer je neograničeno zavisna od tih sa strane, koji se mijenjaju svake treće godine, uvijek sa istim ciljem – da razgrade dejtonsku strukturu i formiraju centralizovanu”, rekao je Dodik.

On tvrdi da ne postoji mogućnost dogovora u skladu sa slovom Daytona sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i sa Komšićem, jer su na “kriminalan način postali dio vlasti na nivou BiH i ne žele da o tome razgovaraju”.

“Mi /SNSD/ smo legalisti, poštujemo legitimno postojanje Ustava, smatramo da o nametnutnim stvarima u BiH treba voditi razgovore. Nismo rekli da ne treba postojati neki oblik suda, možda tužilaštva na nivou BiH, ali sigurno ne ovakav kakav postoji, pod političkim uticajem”, rekao je Dodik.

On je kazao da su entiteti mjesta svih odluka.

“U Bosni i Hercegovini možemo donositi odluke konsenzusom, ali ne preglasavanjem. Srbe neće preglasati. Republika Srpska je konačno mjesto odluke, a ne BiH”, zaključio je Dodik.

 

ba.n1info.com/ http://ba.n1info.com/Hrvatsko nebo

Odgovori