UN UPOZORAVA: Novi val terorističkih napada u svijetu moguć do kraja godine

Vrijeme:2 min, 15 sec

Ujedinjeni narodi upozorili su da bi trenutnoj ‘pauzi’ od međunarodnih terorističkih napada uskoro mogao doći kraja, te najavljuju kako je novi val terorističkog nasilja u svijetu moguć do kraja godine. U upravo objavljenom izvješću, posebni promatrači u Vijeću sigurnosti UN-a predstavili su zabrinjavajuće podatke o globalnom ekstremnom islamističkom pokretu, koji i dalje predstavlja prijetnju unatoč nedavnim neuspjesima i porazima, piše express.hr.

Autori su posebno izrazili zabrinutost za oko 30.000 stranaca koji su se otišli boriti u “kalifat” i koji su vrlo vjerojatno još uvijek živi. “Njihovi budući potezi će biti naša briga. Neki se mogu pridružiti Al-Qaidi ili drugim terorističkim grupama koje se mogu pojaviti. Neki će postati vođe ili će radikalizirati ostale”, stoji među ostalim u izvješću.

Izvještaj se temelji na informacijama koje su dobivene od obavještajnih agencije država članica UN-a i donosi uvid u ukupno razmišljanje sigurnosnih službi širom svijeta. Također se napominje da, iako je zemljopisni kalifat Islamske države prestao postojati, mnogi temeljni faktori koji su doveli do stvaranja Islamske države još uvijek postoje što ukazuje da prijetnja od ISIL-a i Al-Qaide, ali i sličnih skupina neće tako skoro nestati, piše Guardian.

“Iako je bilo manje uspješnih napada od 2015. i 2016., kada su ekstremisti ubili stotine ljudi u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj, prijetnja Europi ostaje velika”, stoji u izvještaju. Glavna zabrinutost je radikalizacija zatvorskih ‘zatvorenika pogođenih siromaštvom, marginalizacijom, frustracijom, niskim samopoštovanjem i nasiljem’.

Veliki izazov su skorašnji povratak boraca Islamske države u njihove zapadne domovine gdje će biti odmah poslani u zatvor.

“Programi deradikalizacije nisu se pokazali u potpunosti učinkovitima. Većina boraca koji su prošli najteže borbe nisu ni blizu puštanja iz zatvora. Oni ostaju opasni i nastavljaju predstavljati izazov unutar i izvan kaznenog sustava”, navodi se u izvještaju.

Europske države procjenjuju da je čak 6.000 njihovih građana otišlo u Irak i Siriju kako bi se pridružili ISIL-u ili drugim ekstremističkim skupinama. Oko trećine je ubijena, dok je trećina ostala zadržana u regiji ili su putovali negdje drugdje. Dvije tisuće ili više možda se vratilo u Europu, navodi se u izvješću.

Osim toga, na teritorij kalifata odveli su veliki broj djece, a i proteklih godina tamo se rodilo dosta djece među kojima sada ima jako puno siročadi od kojih mnoga nemaju nikakvo državljanstvo i njihova je budućnost neizvjesna. Zapadne zemlje do sada nisu bile voljne uzimati građane koji su otišli u Siriju kako bi se pridružili Islamskoj državi i to uglavnom jer ih smatraju sigurnosnim rizikom ako ih vrate kući.

Prema izvješću, Islamska država ima pristup između 50 i 300 milijuna dolara preostalih od prihoda kalifata i koristi propagandu za održavanje reputacije grupe kao vodećeg svjetskog terorističkog brenda – “virtualnog kalifata”.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori