ZOVKO: Od jasnog pristupnog puta Zapadnog Balkana ovise mir i sigurnost u ovoj regiji i EU

0

Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Odboru za vanjske poslove, Željana Zovko, govorila je na plenarnom zasjedanju Parlamenta o implementacijskom izvješću o Globalnoj strategiji EU-a.

Zovko je naglasila da podržava implementacijsko izvješće o Globalnoj strategiji EU-a, jer nas podsjeća koliko je bitno imati ujedinjenu i vjerodostojnu vanjsku politiku i jer naglašava sve ono što smo zajedničkim snagama postigli u proteklim godinama, te što je najznačajnije, jer nam ukazuje na pitanja na kojima još moramo raditi.

Nadalje, Zovko je ukazala na to da s obzirom na najnovija kretanja u promjenjivom međunarodnom okružju, Europskoj uniji sada više nego ikada treba ambiciozna provedba ove Strategije, kako bi održala korak sa svim promjenama i izazovima.

Prema mišljenu hrvatske zastupnice, cilj ove Strategije mora biti uspostavljanje reda u međunarodnom okruženju, koji se temelji na pravičnosti. To će nam pomoći u razmjeni vrijednosti i interesa u cijelom svijetu sa ciljem postizanja uravnoteženijeg pristupa multilateralizmu.

Zovko je na kraju govora dala snažnu podršku aktivnostima provedenima s ciljem poboljšavanja odnosa s južnim i istočnim susjedima. Također je ukazala na potrebu fokusiranja na suradnju s ovim regijama, a osobito s regijom Zapadnog Balkana, u kojoj mir i sigurnost nije nešto što se može jednostavno podrazumijevati. -Bolja interakcija i jasan pristupni put od presudnog su značaja za mir i sigurnost ove regije, a time i za mir i sigurnost cijele Unije, kazala je Zovko.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara