REKONSTRUKCIJA VLADE RH: Odlaze Žalac, Murganić i Tolušić, Pavić mijenja ministarstvo; doznajte nove ministre

Vrijeme:1 min, 42 sec

Hrvatski premijer Andrej Plenković u sklopu rekonstrukcije Vlade smijenio je ministre Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića i Nadu Murganić, potvrđeno je HRT-u.

Novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a bit će Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava na čije će čelo doći Josip Aladrović, ravnatelj HZMO-a. Nova ministrica poljoprivrede bit će dosadašnja državna tajnica u tom ministarstvu Marija Vučković, a umjesto Nade Murganić ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bit će saborska zastupnica Vesna Bedeković. Na mjesto ministrice vanjskih i europskih poslova RH Marije Pejčinović Burić dolazi iskusni diplomat i aktualni veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Grlić Radman, potvrđeno je HRT-u.

Na upražnjeno mjesto ministra državne imovine na koje je u ponedjeljak ostavku dao Goran Marić stiže Mario Banožić. On je vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Novi potpredsjednici Vlade RH bit će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić.

HRT-u je također potvrđeno kako Sanja Putica postaje državna tajnica u ministarstvu obrazovanja, Nikolina Brnjac postaje državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a Josip Bilaver državni tajnik u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Sve ove promjene šef HDZ-a treba priopćiti večeras i partnerima u vladajućoj koaliciji, na sastanku koji je počeo prije nekih pola sata.

Sutra ujutro o novim ministrima govorit će na sjednici Vlade, a zatim sve nove ministre treba potvrditi i Hrvatski sabor vjerojatno na izvanrednoj sjednici u petak.

Sve ove promjene u Vladi RH i ministarstvima predsjednik Vlade i HDZ-a iznio je predvečer na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

– Sve je gotovo, bit ćete zadovoljni, rekao je Plenković na dolasku na sjednicu.

Jutros je u Banskim dvorima održan je uži kabinet Vlade RH. Na sastanku su bili i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Zgradu Vlade prva je napustila ministrica Nada Murganić, koja je izjavila da je riječ o radnom sastanku, a zadnji su otišli ministrica Gabrijela Žalac i ministar Tomislav Tolušić. Oboje su bili bez komentara.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)