Vijeće Europske unije uvelo sankcije Turskoj

Vrijeme:57 sec
Europska unija (EU) vjeruje kako su bušenja u istočnom Mediteranu koje provodi Turska nezakonita, zbog čega je poduzela mjere protiv službene Ankare. Međutim, Ankara tvrdi kako će nastaviti svoje aktivnosti u Mediteranu.

Na sastanku Vijeća Europske unije u Bruxellesu, kojem sunazočili ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a, usvojena je deklaracija o sankcijama protiv Turske.

U tekstu deklaracije se navodi da je EU donijela odluku o smanjenju pretpristupnih fondova za Tursku, razmatranju kreditnih aktivnosti Europske investicijske banke u Turskoj, obustavi pregovora s Turskom o sporazumu o zrakoplovstvu te o suspendiranju na određeno vrijeme razgovora s Vijećem za pridruživanje.

U deklaraciji se navodi i da će, ukoliko Turska nastavi s aktivnostima bušenja u istočnom Mediteranu, EU razmotriti još neke mjere.

Međutim, Ankara je odmah oštro reagirala na odluku EU.

– Odluka EU da obustavi pregovore na najvišoj razini s Turskom neće utjecati na našu odlučnost da nastavimo bušenja u istočnom Mediteranu. Turska će nastaviti štititi svoja prava i prava Turaka s Cipra, gde će i aktivirati svoju djelatnost u tom pravcu – navodi s u priopćenju tuskog Ministarstva vanjskih poslova.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)