Katica Kiš: Čikovi

Vrijeme:1 min, 46 sec

 

Već kao dijete jako sam voljela jesti svježu ribu. Bilo mi je draže to jelo od svinjetine ili piletine. U plodnoj i vlažnoj Panonskoj ravnici, voda se često skupljala na niskim područjima u kojima je bilo obilno slatkovodne ribe svih vrsta: šarana, štuka, somova, čikova… Tako je Milodina, močvarno područje uz šumu, bila blagodat za ribu. Moj otac je često lovio ribu, jer je i sam znao plesti mreže i bubnjeve za ribolov.

Jedne večeri donio je otac punu vreću velikih šarana. O, kako sam se radovala! Toliko mnogo ribe na hrpi još nikad nisam vidjela. Moja majka, izvrsna kuharica, odmah je skuhala i ispekla ovu finu, mirisnu ribu. To je bila posebna delicija u našoj seljačkoj prehrani. Kako je to izvrsno prijalo – da obližeš prste. Kao da još danas osjećam miris svježe pečene ribe u nosnicama.

Došlo je ljeto vruće i suho. Brondin kanal koji se razlio u proljeće, sada je gotovo presušio. Ostala je samo močvara pokraj kanala. Moja prijateljica Ružica i ja smo slučajno prolazile tim putem i najednom ugledale kako se nešto miče u toj močvari. Znatiželjne kao sva djeca, ušle smo bosim nogama u baru i ja sam osjetila pod tabanima kako se nešto miče. Posegnula sam za tim bez straha. O, kako sam se obradovala kad sam izvukla iz mulja ribu – čikova i pokazala ju Ružici. Ona je također počela gackati po mulju, te ulovi i ona jednog čikova. Tako smo za otprilike sat vremena ulovile dobru količinu ove ribe koja može duže vremena preživjeti u mulju. Ta vrsta slatkovodne ribe slična je jegulji i ima crvenkasto meso i sladunjav, lijepi okus. Zatim smo krenule kući, sve sretne, što smo imale dobar ulov. Večera je bila spašena. Ispred kuće izvadila sam dva čikova u svaku ruku po jedan i ushićeno, pobjednički uskliknula:

„Vidi, mama, koliko imam ribe!“ Majka se nasmijala, videći moje ushićeno lice, kao da ne opaža moju blatnu haljinu i blatne noge. Meni je bilo najvažnije što sam golim rukama i nogama uhvatila tako puno ove ukusne ribe. Kažu, da je ribičima veće zadovoljstvo hvatati ribu, nego ju uživati.

 

Katica Kiš/Hrvatsko nebo

 

Odgovori