SVETAC DANA: Presveto Srce Isusovo

Vrijeme:2 min, 21 sec

Presveto Srce Isusovo je simbol uzvišene Kristove ljubavi. Krist Spasitelj ima otvoreno Srce za sve ljude, kako bi ih spasio, nahranio, napojio i učinio zauvijek sretnima.

Danas slavimo svetkovinu Presvetog Srca Isusova čija je pobožnost uvedena u liturgiju crkve nakon Isusovog ukazanja svetoj Margareti Alacoque u tijelovskoj osmini 1675. godine u Paray-le-Monialu. Po Margaretinom svjedočanstvu, Isus joj je u viđenju iznova očitovao svoju veliku ljubav prema čovječanstvu te joj se požalio kako od čovjeka za uzvrat prima samo nezahvalnost koja se ponajviše očituje u nepoštivanju sakramenta euharistije. Stoga je Isus zatražio preko svetice da se uvede poseban blagdan u Crkvi u čast njegova Presvetog Srca, i to na prvi petak nakon tijelovske osmine. Na svršetku svoje poruke Isus je obećao nagradu svima onima koji će svetkovati blagdan njegova Srca: „Obećajem ti da će se moje Srce raširiti da obilno izlije bujice svoje božanske ljubavi na sve one koji će mu iskazati tu čast i koji će nastojati da je i drugi iskazuju.“

Papa Klement XIII. je, na molbu poljskih biskupa, 6. veljače 1765. godine dopustio liturgijski blagdan s časoslovom i Misom u čast Presvetog Srca Isusova. Pobožnost prema Presvetom Srcu procvala je među klerom i kršćanskim narodom i proširila se gotovo svim kontinentima. Nakon što se blagdan Srca Isusova brzo proširio po mnogim biskupijama svijeta, a uvidjevši velike duhovne koristi od njegovog slavljenja, papa Pio IX. 1856. godine posebnim je dekretom odredio da se blagdan službeno slavi u cijeloj Katoličkoj crkvi. Presveto Srce Isusovo postalo je simbolom uzvišene Kristove ljubavi. Krist Spasitelj ima otvoreno Srce za sve ljude, kako bi ih spasio, nahranio, napojio i učinio zauvijek sretnima.

Najpoznatija crkva u Hrvatskoj posvećena Srcu Isusovu, ona u Zagrebu, izgrađena je početkom 20. stoljeća. Svečano je blagoslovljena 15. prosinca 1902. godine i, po nekim procjenama, druga je po veličini u Zagrebu, odmah nakon Katedrale. 1977. osnovana je župa Srca Isusova, te je tako bazilika postala župnom crkvom koju rado pohađaju vjernici iz cijeloga Zagreba, ali i šire. Tamo se danas nalazi grob bl. Ivana Merza.

U Crkvi u Hrvata i jedna je katedrala posvećena Srcu Isusovu, katedralna crkva Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, izgrađena 1889. godine. U njoj se nalazi grob prvoga vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera, a 1997. pohodio ju je i sveti papa Ivan Pavao II.

Molitva Presvetom Srcu Isusovu izvoru svakoga dobra
Presveto Srce Isusovo, izvore svakoga dobra, ja Ti se klanjam,vjerujem u Te, ufam se u Te, ja Te ljubim i kajem se za sve svoje grijehe. Tebi poklanjam ovo moje siromašno srce, učini ga poniznim, strpljivim,čistim i da u svemu odgovara Tvojim željama. Daj o dobri Isuse, da ja živim u Tebi i Ti u meni. Štiti me u opasnostima, tješi me u nevoljama i žalostima. Udijeli mi zdravlje tijela,blagoslovi sav moj rad i daj mi milost svete smrti. Amen.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori