IVANCOV: OHR potkopava vladavinu prava u BiH, Žurnal je nekredibilan

Vrijeme:3 min, 5 sec

Veleposlanik Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je da je neovisnost ključ za pravosuđe, a da OHR potkopava vladavinu prava u BiH.

“Treba li BiH moderno, profesionalno i neovisno pravosuđe? Odgovor je – da. Svi mi želimo efikasan, civiliziran i bez korupcije sustav pravosuđa. Kako ići naprijed u reformi pravosuđa? To trebaju raditi lokalne strane, parlamentarci uz pomoć međunarodnih aktera, ako je to potrebno”, rekao je Ivancov za Televiziju “N1” komentirajući stav OHR-a u vezi s posljednjim događajima u VSTV i predsjednikom tog tijela Milanom Tegeltijom.

Ivancov je naglasio da se OHR upleo u funkcioniranje institucije VSTV-a, te upitao što bi se dogodilo da ambasador bilo koje države u SAD kaže da je ono što radi tužitelja u Americi pogrešno.

“Uvjeren sam da bi bio izbačen iz države za nekoliko mjeseci, ako ne i brže. Kako se može dogoditi da se strana institucija uključuje u unutarnje pitanje? Sudci i tužitelji u BiH trebaju reći što je pogrešno, a što ispravno u skladu sa zakonima. Vjerujem da je tako i urađeno”, poručio je Ivancov.

Ruski veleposlanik u BiH rekao je da je pogledao snimak s Tegeltijom, te da za njega tu nema ništa sporno jer je tako utvrdila i disciplinska komisija VSTV-a.

“Vidio sam snimak. Nisam istražitelj, ni sudac. Koliko znam Tegeltija je dao objašnjenje što se vidi na snimku i njegovo objašnjenje je prihvaćeno na disciplinskoj komisiji. Imam neke sumnje što se tiče izvora ovog snimka. Upoznat sam s izvorima ‘Žurnala’. Što se mene tiče, portal ‘Žurnal’ nije kredibilan”, naveo je Ivancov.

On je podsjetio na aferu s hrvatskom obavještajnom agencijom u kojoj je novinar tog portala, kako kaže Ivancov, “nekako uspio pomiješati sve i kazao da se taj slučaj dogodio nekoliko tjedana nakon što se ruski veleposlanik sastao s glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić i da su sve oni isplanirali”.

“To je glupost. Mi smo pričali o bilateralnim pitanjima i to je bilo sve. Kako ja mogu vjerovati sada ovom portalu?”, upitao je Ivancov.

On je dodao kako njegova funkcija nije određivati što se govori na snimku, već da je njegova funkcija da u BiH radi na bilateralnim odnosima i na provedbi osnovnih principa Daytonskog mirovnog sporazuma, jer je Rusija svjedok tog sporazuma.

Odgovarajući na pitanje zašto Rusija često ne podržava zajedničku izjavu Vijeća za provedbu mira (PIC), Ivancov je rekao da postoje tri osnovne stvari u vezi s Daytonskim sporazumom – integritet i suverenitet BiH, jednaka konstitutivnost naroda i posebne nadležnosti dva entiteta, te da su to tri stuba Daytonskog sporazuma koje Rusija prati na sastancima PIC-a.

Prema njegovim riječima, svaki od tri konstitutivna naroda ima svoje pozicije i potrebe, koje nemaju uvijek zajednički jezik.

“HDZ javno traži reorganizaciju. Na kongresu SDA se govorilo o reorganizaciji BiH i to su govorili na drugi način od HDZ-a, a naglasak je bio na ukidanju etničke razine. (Srpski član Predsjedništva BiH Milorad) Dodik govori da je Republika Srpska entitet koji ima svoju strukturu vlasti i koji može funkcionirati kao neovisan. Sve tri stvari se mogu kritizirati kao antidaytonske, ali moramo shvatiti da postoje velike razlike između aspiracija i konkretnih djela”, pojasnio je Ivancov.

On je rekao da je Rusija podržala incijativu za uspostavljanje rezervnog sastava MUP-a Republike Srpske, jer je to bilo transparentno i u skladu sa zakonom.

Odgovarajući na pitanje je li utjecao na stav lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića u vezi sa NATO-om i ima li ruskog utjecaja u BiH, Ivancov je naglasio da Rusija ne funkcionira tako i da ne koristi termin utjecaj.

“Mi surađujemo. Neki drugi svoje probleme opravdavaju ruskim utjecajem. Čović je postavio pitanje Izbornog zakona i kažu to je ruski utjecaj. Dodik je pobijedio na izborima – “ruski uticaj”, kaže Ivancov.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)