TEMA: MIGRANTI: Džaferović nabrojao tko je što odbio na današnjoj sjednici Predsjedništva

Vrijeme:1 min, 6 sec
Džaferović je rekao kako je na danas održanoj Hitnoj sjednici Predsjedništva predložio da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi na teritoriju cijele države.

”Gospodin Dodik je predložio zaključak kojim je traženo da se od entitetskih struktura i Granične policije kooridiniraju aktivnosti u zaštiti granice. Ja to nisam podržao zbog određenih formulacija. Nadam se da ćemo do naredne sjednice naći neko rješenje. Moji stavovi kada su u pitanju migrantska kriza: BiH mora putem državnih agencija da zaštiti granicu od ilegalnih ulazaka migranata. Drugo, teret se mora rasporediti na cijelu BiH. Nije uredu da teret podnose dva ili tri kantona s posebnim naglaskom na Unsko-sanski kanton. Predložio sam da se migranti rasporede po cijeloj BiH, ali gospodin Dodik je rekao da je protiv. Treće, prema migrantima se moramo podnositi humano i četvrto, migranti moraju poštovati zakone Bosne i Hercegovine”, rekao je on.

Na pitanje da li bi eventualni angažman Oružanih snaga na zaštiti granica bio zakonit, Džaferović je rekao da je prijedlog bio u skladu sa zakonom.

”Angažman Oružanih snaga, gospodin Komšić je ponudio odluku koja je u skladu sa zakonima. To bi bila pomoć Graničnoj policiji. GP BiH je jedina nadležna za granice Bosne i Hercegovine. Upotreba Oružanih snaga kao pomoć ne bi bila protiv zakona”, naglasio je Džaferović.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori