WIGEMARK: Zbog neformiranja vlasti vrlo je teško prijeći s riječi na djela

Vrijeme:1 min, 29 sec

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je u Banjoj Luci, tijekom debate o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja Europskoj uniji, da je u situaciji neformiranja novih vlasti na razini BiH, jednom od entiteta i pojedinih županija vrlo teško prijeći s riječi na djela kada je u pitanju postizanje europskih standarda u BiH.

Podsjetio je da je Europska komisija dala svoje mišljenje o aplikaciji BiH, kojom je potvrdila da naša zemlja može postati članica, ali još mnogo stvari treba uraditi.

“Međutim, i u takvim okolnostima ne postoji razlog da se već sada ne razgovara o prioritetima, kroz proces dijaloga”, rekao je Wigemark, koji je danas je u Banjoj Luci bio domaćin treće debate o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU.

“Želimo da čujemo od građana što im predstavlja EU i da oni sami poduzmu inicijativu i iskoriste proces europskih integracija za unaprijeđenje svog životnog standarda”, rekao je veleposlanik Wigemark.

Vjeruje da su građani zainteresirani za ekonomske teme, sigurnost i pitanja koja govore o boljoj budućnosti, a ne o temama koje dominiraju u političkom diskursu.

Kada su u pitanju izmjene i dopune bilo kojih propisa u RS ili FBiH, po pitanju policijskih oblasti, naglasio je da se mora imati na umu da je ova zemlja u jednoj fazi odnosa s EU, nakon podnošenja aplikacije za članstvo.

“Da bi se ostvarili dalji iskoraci, potrebno je da se svaki propis razmatra u kontekstu usklađenosti s europskim standardima. Isto važi i za propise o policijskim snagama bilo gdje u BiH, RS ili nekoj od županija”, rekao je šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Jedan od prioriteta je, kazao je Wigemark, usvajanje novog zakona o financiranju političkih stranaka.

Sadašnji zakon će se, kaže, morati mijenjati te usuglasiti sa standardima EU.

 

Fena/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)