DHN BiH: Tražimo otkrivanje i kažnjavanje počinitelja prijetnji i napada na novinare u Mostaru

Vrijeme:1 min, 6 sec

Društvo Hrvatskih novinara u BiH najoštrije osuđuje prijetnje upućene kolegama novinarima Dnevnog avaza, te portala Bljesak.info i Klix.ba, te nasilno otuđivanje telefona novinarki Avaza Melihi Smajkić, koji su se dogodili u mostarskom naselju Zalik, dok su novinari snimali obiteljsku kuću i poslovni objekt obitelji Husić, na koju je ranije bačena eksplozivna naprava, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“Štiteći pravo novinara da slobodno i neometano izvještavaju o događajima od javnog interesa, kakav je bio događaj u Zaliku, Društvo hrvatskih novinara u BiH traži od nadležnih organa da istraže sve okolnosti ovog slučaja, te, sukladno zakonskim propisima, kazni počinitelje verbalnih prijetnji i nasrtaja na novinare i njihovu opremu. Također, zahtijevamo da se otkrije identitet osoba koje su novinarima prijetile putem Facebooka, te, također sukladno zakonu, procesuiraju”, priopćeno je.

Iz DHN u BiH navode da je sloboda medija i prava novinara da izvještavaju o događajima od javnog interesa u temeljima su demokratskih društava, zaštićeni zakonima i međunarodnim konvencijama, koje je obvezna poštovati i Bosna i Hercegovina.

-Kako su u posljednje vrijeme sve učestalije prijetnje, ali i fizički napadi na novinare u BiH, Društvo hrvatskih novinara u BiH pridružuje se zahtjevima za izmjenama kaznenog zakonodavstva, kojima bi se napad na novinare tretirao kao napad na službenu osobu u obavljanju dužnosti, stoji u priopćenju za javnost DHN BiH.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)