TRUMP “NASRĆE” NA MEKSIKO: Uvodi im nove carine koje planira povećavati dok migranti ne prestanu dolaziti

Vrijeme:1 min, 9 sec

Svjetska tržišta i ulagače je uznemirio predsjednik SAD-a Donald Trump porukom da će od 10. lipnja uvesti carine od 5 posto na uvoz proizvoda iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 posto sve dok Meksiko ne zaustavi prelazak nelegalnih imigranata preko granice. Ta je poruka izazvala povlačenje ulagača iz rizičnije imovine i usmjeravanje na investicije koje se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena.

“Prijetnja carinama Meksiku snažan je udarac na raspoloženje ulagača. Meksiko je najveći trgovinski partner SAD-a, a trgovinske tenzije između te dvije zemlje nisu bile na radaru. To je snažan udarac jer tisuće američkih kompanija koristi proizvode iz Meksika”, kaže Sean Callow, analitičar u tvrtki Westpac. Premda je Meksiko poznat po poljoprivrednim proizvodima poput avokada i tekile, Meksiko je istovremeno jedan ogroman centar za proizvodnju mnogih američkih kompanija, prenosi Hina.

Ulagači već nemirni zbog Kine

Iz Bijele kuće su u četvrtak izjavili da je Trump spreman iskoristiti akt IEEPA (International Emergency Economic Powers Act), koji bi mu dozvolio postavljanje novih tarifa na meksičke proizvode. Isti dan, iz Bijele kuće su poručili američkom Kongresu da traže nove trgovinske sporazume s Meksikom i Kanadom.

Ulagači su ionako nesigurni zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine jer se plaše da će to usporiti rast oba gospodarstva, a otvaranje novog fronta s Meksikom moglo bi dodatno pritisnuti američko gospodarstvo.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)