HAHN: Podrška BiH na putu prema EU, otvoriti pregovore s Albanijom i S. Makedonijom

0

Povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn predstavio je danas novi izvještaj o zemljama koje žele postati članicama Europske unije uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Hahn je kazao da BiH mora provesti reforme, te da je EU mišljenja da podržava BiH u koracima na putu ka EU.

“Previše smo puta razmatrali strategiju za Zapadni Balkan i htjeli smo uspostaviti fer politiku proširenja. Pozvan sam da vam predstavim, a u međuvremenu je kolegij usvojio taj paket pa vam mogu reći što je u tom paketu. Ovogodišnji paket vodi računa o napretku na Balkanu i obuhvaća sveukupnu komunikaciju i napretke zemalja prema članstvu. Stalni angažman uključuje konkretne napretke, kao i prvi summit u 15 godina”, kazao je Hahn na početku obraćanja.

“Preporuke da se otvore pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom”

“Neke od zemalja su ostvarile historijske rezultate i samim tim ostavile izazov. Moramo reći što je dobro tamo gdje ima dobrog. Neke zemlje su uradile jako puno, to se odnosi na Albaniju i Sjevernu Makedoniju i preporučiti će se Vijeću da otvori pregovore. Ne zatvaramo oči za ostala pitanja, kandidati moraju postići održive rezultate na određenim područjima”, kazao je Hahn, prenosi N1 televizija.

“Osnovni cilj politike EU je da nastavi uvoziti stabilnost te postoji potreba da Zapadni Balkan postigne veći progres na pomirenju. Treći izazov jeste ekonomija. Još postoje značajne slabosti, zemlje moraju nastaviti s reformama i riješiti nezaposlenost. Ključni faktor za podizanje standarda života je regionalna integracija”, poručio je Hahn.

Hahn je dodao da su Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile reforme koje su zacrtale.

“Istaknuo bih važnu stvar: Iako EU postaje najveći trgovinski partner Zapadnog Balkana, moramo uzeti u obzir poslovanje Kine na Balkanu. Drago mi je da su Albanija i Sjeverna Makedonija iskoristile mogućnost. Albanija provodi reformu pravosuđa, Sjeverna Makedonija je nastavila s ambicioznom agendom i to je primjer kako se jačaju dobrosusjedski odnosi i pokazuje moć europske perspektive. Obje zemlje su ispunile reforme koje su zacrtali”.

“Crna Gora i Srbija moraju djelovati s većom odlučnošću, moraju implementirati reforme vladavine prava i to je najvažniji uvjet na putu ka EU. Dijalog Beograda i Prištine, mora doprinijeti stvaranju stabilnijeg okruženja. Pristojbe koje je Kosovo nametnulo na treba izmijeniti. Što se tiče aplikacije BiH, Komisija je dala mapu puta za reforme na planu demokracije, vladavine prava i reformu javne uprave. Po prvi put se razmatra situacija u BiH u odnosu na standarde. Prekretnica može biti mišljenje EU koje pokazuje da podržava BiH u njenim koracima. Vijeće će donijeti odluku i tu će se tretirati sve reforme na razini BiH”, kazao je Hahn.

Christian Dan Preda se obratio nakon Hahna te kazao da je zadovoljan da je obavljeno Mišljenje za BiH koje je pozitivno i da se nada će Europsko vijeće prepoznati da BiH treba dobiti kandidatski status.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara