EGZODUS: S područja USŽ ispisano čak 700 učenika, višak 300 prosvjetara

Vrijeme:1 min, 45 sec

Vlada Unsko-sanske županije odlučna je ubrzati i pokrenuti proces reforme obrazovanja u USŽ, u kojem ima veliki broj problema, a najveći je rapidno smanjenje broja učenika, što je proizvelo višak prosvjetnih djelatnika.

Mustafa Ružnić, premijer USŽ, kazao je za Nezavisne novine da su prije nekoliko mjeseci formirali povjerenstvo koje je obišlo 74 školske ustanove u županiji i snimila trenutno stanje u obrazovanju.

“Stanje je vrlo loše. Načinjen je rendgenski snimak svake škole, evidentirano je 122 odjeljenja viška, konstatirano da nedostaje 700 učenika koji su upisani u ovu školsku godinu, a u međuvremenu su ispisani, i da je više od 300 prosvjetnih djelatnika praktično bespotrebno. Kada su u pitanju ti djelatnici u obrazovanju, ako samo pomnožimo njihov broj sa bruto osobnim dohotcima, to je na godišnjoj razini sedam milijuna maraka”, kaže Ružnić.

Prema njegovim riječima, izvještaj povjerenstva je pokazao neracionalno trošenje proračunskih sredstava u brojnim obrazovnim ustanovama, a procjene su da bi se promjenom takve politike godišnje moglo uštedjeti između 20 i 25 milijuna maraka.

Ružnić kaže da je ovakvo stanje u školstvu rezultat rada svih dosadašnjih vlada koje su zatvarale oči pred problemima i nisu smogle hrabrosti pristupiti reformskim procesima.

“Stanje koje smo evidentirali poslužit će nam kao osnova za planiranje reformskih zahvata. U novu školsku godinu želimo ući sa znatnim uštedama kada su u pitanje sredstva koja izdvajamo za obrazovanje. Ta sredstva, koja se sada nepotrebno troše, treba usmjeriti tamo gdje treba”, kazao je Ružnić.

Prema njegovim riječima, planirane reforme bit će bolne, ali ih je neophodno provesti u sektoru obrazovanja, ali i ostalim društvenim segmentima.

Konstantno smanjenje broja učenika proizvelo je višak nastavnog kadra, a posebno zabrinjava što znatan broj škola u narednoj školskoj godini neće biti u mogućnosti oformiti niti jedno odjeljenje prvašića, jer broj upisanih učenika ne zadovoljava važeće pedagoške standarde, piše banjalučki list.

Osnovni uzrok za ovakvu situaciju su pojačane migracije i odlazak velikog broja građana, pa i cijelih obitelji s područja USŽ u inozemstvo.

Rezultat svega je evidentan višak prosvjetnih djelatnika, pa je tako Ministarstvo obrazovanja, znanosti i kulture USŽ nedavno evidentiralo 329 zaposlenika koji su tehnološki višak.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)