GRUBEŠA I TADIĆ U ZAGREBU: Hrvatska i BiH riješile probleme pri ustupanju procesuiranja ratnih zločina

Vrijeme:1 min, 5 sec
Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša i glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić u petak su u Zagrebu s kolegama iz Hrvatske usuglasili buduće postupanje u slučajevima ratnih zločina čime su otklonjene dosadašnje zapreke za uzajamno ustupanje takvih slučajeva radi procesuiranja, priopćeno je tijekom dana iz sjedišta tih institucija u Sarajevu.

Ministar Grubeša i tužiteljica Tadić u Zagrebu su boravili na obilježavanju dana Državnog odvjetništva Hrvatske, prenosi Hina.

Kako je priopćeno iz Ministarstva pravde BiH na marginama tog skupa oni su se sastali s hrvatskim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i i glavnim državnim odvjetnikom Hrvatske Draženom Jelenićem.

Pri tom su razgovarali o otvorenim pitanjima suradnje Tužiteljstva BiH i DORH-a ali i Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravosuđa Hrvatske te su istaknuli važnost ustupanja predmeta ratnih zločina gdje je na snazi regulativa o ustupanju kaznenog progona putem međudržavnoga sporazuma i putem tužiteljskoga protokola.

“Na tom planu bilo je potrebno razriješiti određena pitanja same procedure kako bi se omogućilo učinkovitije procesuiranje što je danas i učinjeno” stoji u priopćenju.

Hrvatska i BiH ne izručuju svoje državljane koji su optuženi za ratne zločine no međudržavni sporazum predvidio je mogućnost ustupanja takvih slučajeva drugoj državi radi procesuiranja.

Brojne osobe optužene za ratne zločine do sada su koristile dvojna državljanstva kako bi izbjegle procesuiranje.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo