MOSTAR Predstavnici HNS-a BiH i IDPI-a razgovarali o izmjenama Izbornog zakona BiH

Vrijeme:1 min, 33 sec

Delegacija Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine koju su činili Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a dr. Božo Ljubić i Tajnik Glavnog vijeća Josip Merdžo posjetili su 24. 5. 2019. godine Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara. Članovi Stručnog tima IDPI Ivan Vukoja i Milan Sitarski informirali su članove delegacije HNS-a o dosadašnjim i tekućim aktivnostima Instituta, javlja HrvatskiMedijski Servis.

Predstavnici HNS-a su u razgovoru istaknuli značaj Instituta i njegov veliki doprinos boljem razumijevanju društvenih i političkih odnosa i procesa u BiH, osobito s obzirom na činjenicu njene složenosti i višenacionalnosti. Predstavnici HNS-a posebno su naglasili važnost i korisnost studije „Bosna i Hercegovina – federalizam, ravnopravnost, održivost“ koju je IDPI objavio prije nekoliko godina. Razgovaralo se i o IDPI-jevom Prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH koji sadrži implementaciju presude Ljubić Ustavnog suda BiH, kao i presuda Europskog suda za ljudska prava.

Predstavnici HNS-a i IDPI-a složili su se kako IDPI treba nastaviti aktivno sudjelovati u javnim i stručnim raspravama i polemikama o temeljnim načelima ustroja i funkcioniranja BiH. Ocijenjeno je kako će bez aktivnog sudjelovanja akademske i stručne zajednice, nevladinih organizacija i civilnoga društva biti jako teško kreirati društveni ambijent u kojem će se uvažavati i poštivati sve naše različitosti i specifičnosti, kao i sva individualna i kolektivna prava.

Na tom tragu, predstavnici HNS-a su podržali i potaknuli IDPI da sa sličnim organizacijama i institutima iz cijele BiH, kao i međunarodnim predstavnicima koji se bave Bosnom i Hercegovinom, otvaraju i vode što više stručnih i javnih rasprava o federalističkim i konsocijacijskim modelima organiziranja i upravljanja složenim i višenacionalnim zajednicama.

Članovi Stručnog tima IDPI zahvalili su se predstavnicima HNS-a na posjeti i izrazili zadovoljstvo što se predstavnici tako ugledne i značajne institucije kao što je HNS BiH zanimaju za rad i aktivnosti Instituta za društveno-politička istraživanja.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)