PHB Priopćaj br. 25.: Za koga glasovati na izborima za Europski parlament?

Vrijeme:3 min, 4 sec

 

Priopćaj br. 25

U Zagrebu, 22. svibnja 2019.

 

Za koga glasovati na izborima za Europski parlament?

Uoči dana izbora za Europski parlament (26. svibnja) hrvatski državljani s pravom glasa suočuju se s pitanjem za koju stranku/listu glasovati. Mnogi su zbunjeni i nije im lako donijeti odluku. Stranke tijekom kampanje ionako nisu otvorile važna pitanja dugoročnog opstanka i sigurnosti hrvatskoga naroda i države niti njezina budućeg položaja i jasne perspektive u Europskoj uniji. Nisu ponudile ni uvjerljive odgovore dostojne biračkih očekivanja. Dvije najjače i medijski najbolje praćene stranke bavile su se propagandnim pohvalama sebi, tako da im je bila gotovo važnija pripadnost ovoj ili onoj frakciji „velike europske obitelji“ negoli to koje će točno vlastite pozicije u toj obitelji zastupati. Niz kandidata nastupao je pak tako kao da se na ovim izborima rješavaju unutarnja pitanja Hrvatske, što je hotimična zamjena teza, pa je kampanja bila prepuna i takve, većinom isprazne i gromoglasne retorike. Najmanje parlamentarne i izvanparlamentarne stranke te neke skupine raspršile su svoje kandidate na blizu trideset lista – što, matematički gledano, gotovo svima njima jamči težak poraz.

Pokret za hrvatsku budućnost izašao je uoči izbora za Europski parlament, još u siječnju, s pozivom strankama desnice i desnoga centra da se sastanu i pokušaju dogovoriti o jednoj, zajedničkoj listi, i to bez programskog usuglašavanja i bez spominjanja ionako iluzorne i naivističke ideje „ujedinjavanja“. No ni taj naš prijedlog da se formira „tehnička“ koalicijska lista, pojačana s nekoliko uglednih nestranačkih osobnosti, nije urodio plodom. Umjesto da uđu u taktičko savezništvo i poluče sinergijski učinak, glavne stranke i kandidati nacionalne desnice još su više podijelili svoje ionako ne osobito brojno biračko tijelo. To će za posljedicu imati iznimno visok postotak rasutih glasova, koji će, po d’Hondtovoj formuli, biti pripisani pobjedničkim, dakle „režimskim“ strankama pri izračunu broja osvojenih mandata. 

Ukratko, ukupna hrvatska alternativa nacionalnog, (demo)kršćanskog, socijalno-prosvjednog i referendumskog usmjerenja na taj je način svojim biračima učinila najveću medvjeđu uslugu koju je mogla učiniti. Njezin izborni debakl neminovan je, on poprima dramatične razmjere, i imat će dugoročne negativne posljedice ako mnogi poslije ovih izbora ne dođu k pameti. Nije ni moglo ispasti drukčije kada vodstva svih tih stranaka postavljaju političke ciljeve minimalistički: domoći se jednog ili maksimalno dva od ukupno 12 mandata, a ostalih 10-11 mandata prepustiti ljevičarskom HDZ-u, SDP-u, Živom zidu i eventualno Amsterdamskoj koaliciji. Umjesto da se postave kao stožina hrvatskog naroda, a za cilj proglase osvajanje bar nekoliko mandata. Povrh toga, kako se očekuje vrlo nizak postotak odaziva na izbore, to u kombinaciji s glasovima organiziranog i pokornog članstva glavnih stranaka, njihovih uhljeba i korisnika režimskih sinekura čini neuspjeh  političke oporbe u cjelini još izglednijim. Sve je to već više puta viđeno, a sada će biti opetovano.

U takvim okolnostima Pokret za hrvatsku budućnost može samo:

1) pozvati državljane Republike Hrvatske da izađu na izbore za Europski parlament i time izvrše svoju građansku dužnost;

2) preporučiti im da glasuju po savjesti i sukladno zdravom razumu;

3) podsjetiti ih da glasovanje za manje zlo nije odgovorno glasovanje, slično kao ni glasovanje za veće zlo;

4) zatražiti da svoj glas uskrate dugo ili naizmjenično vladajućim strankama;

5) sugerirati svakomu da preferencijalni glas dade kandidatu za kojeg je uvjeren da je sposoban u Europskom parlamentu odgovorno promicati nacionalne, socijalne, ekonomske i političke interese hrvatskoga naroda i hrvatske države te zastupati onaj vrijednosni i svjetonazorski sustav do kojeg je biraču osobito stalo.

Poticajna skupina Pokreta za hrvatsku budućnost ne može na žalost – ravnajući se po savjesti te po raspoloživim znanjima i razumu svojih članova – preporučiti glasovati ni za koju pojedinačnu odnosno cjelovitu listu prijavljenu za ove izbore. O svemu skupa otvorenije će se i određenije očitovati neposredno nakon izbora.

PHB, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)