SVETAC DANA: Sveti Kristofor

Vrijeme:1 min, 37 sec

Mučenik, zaštitnik vozača i putnika. Jedan od najpopularnijih i najštovanijih svetaca u srednjem vijeku. Ubraja se među četrnaest svetaca pomagača u nevoljama. Živio je u vjeri u Isusa Krista i u tom duhu služio ljudima.

Danas je sv. Kristofor mučenik, zaštitnik vozača i putnika. Mnogi u svom automobilu imaju medaljicu, naljepnicu ili privjesak s likom ovoga sveca. Ali sv. Kristofor nije stekao popularnost s automobilskom industrijom, već je bio veoma popularan i u srednjem vijeku. Posvuda su podizane kapele i crkvene niše u kojima je smješten dobro poznati lik, poduprt štapom, s djetetom na ramenima.

Nikakvo čudo da je i o ovom svecu izniklo mnoštvo legendi. Ipak, prema Jeronimskom martirologiju, čini se da je riječ o mučeniku iz Decijeva vremena. Kristofor je položio život za Krista u Liciji, 250. godine. Jedan natpis svjedoči da je njemu u čast 452. godine u Kalcedonu podignuta crkva. Stručnjaci misle da je taj natpis vjerodostojan i da nije plod legendi.

Jedna od legendi o sv. Kristoforu kaže da je bio mladi div koji je htio služiti najmoćnijem gospodaru. Stoga je najprije služio kralju, pa onda caru, a potom i đavlu, no kad je vidio kako se đavao boji raspela, poželio je služiti Kristu kao najjačem Gospodaru. Neki ga je pustinjak poučio u vjeri, pa je postao kršćanin. Nastanio se pokraj rijeke da bi tako mogao pomagati putnicima pri prelasku. Jedne ga je noći probudio dražestan dječji glasić i zamolio da ga prenese preko rijeke. S lakoćom je Kristofor stavio dječačića na ramena, ali kad je počeo koracati prema drugoj obali rijeke, teret je bivao sve teži te ga je upitao: Zašto si tako težak? A dječak je odgovorio: “Jer nosim grijehe cijelog svijeta”. Bio je to sam Isus Krist u liku djeteta.

Osim vozača, Kristofora su za zaštitnika uzeli poštari, atletičari, nosači, radnici istovarivači tereta, općenito svi oni koji obavljaju teške i opasne poslove. Ubraja se među 14 svetaca pomagača u nevoljama.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori