Visoki predstavnik Valentin Inzko razgovarao je u utorak s generalnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom o razvoju situacije u Bosni i Hercegovini i upoznao ga sa svojim polugodišnjim izvješćem koje će danas prezentirati Vijeću sigurnosti UN-a.

Tijekom sastanka, visoki predstavnik je naglasio da organi vlasti na svim razinama trebaju poštovati Daytonski mirovni sporazum.

– Tijekom proteklih tjedana, jedan entitet je jednostrano poduzeo korake na uspostavljanju pričuvnog sastava policije, što je izazvalo negativnu spiralu nepovjerenja koja za posljedicu ima produbljivanje podjela u BiH. Oni ne bi trebali nastaviti s uspostavom pričuvnog sastava policije, nego bi trebali započeti dijalog s agencijama za provođenje zakona na državnoj i na razini Federacije BiH – rekao je visoki predstavnik.

Inzko je također naglasio potrebu da se politički lideri fokusiraju na okončanje procesa formiranja vlasti na svim razinama nakon prošlih izbora, te da značajnije poboljšaju funkcionalnost BiH na državnoj razini, kada proces formiranja vlasti bude završen.

– Međunarodna zajednica očekuje da će novi organi vlasti biti formirani što prije. Najvažnije je to da BiH postane funkcionalnija i efikasnija. Osporavanje institucija na državnoj razini i priče o državnosti entiteta, otcjepljenju i crtanju novih granica moraju odmah prestati. Osim toga, pozivam nadležne vlasti da provedu preostale sudske presude, kao što su one Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i drugim predmetima, kao i odluke ustavnih sudova, a pogotovo one koje se odnose na jednakopravnost svih konstitutivnih naroda ili na sprečavanje diskriminacije Ostalih – rekao je visoki predstavnik.

Fokus bi trebao biti na pomirenju, vladavini prava, stabilnosti i prosperitetu, na dobrobit svih naroda i građana u BiH.

Visoki predstavnik je zahvalio generalnom tajniku na njegovoj dugogodišnjoj i kontinuiranoj podršci i opredjeljenju za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz OHR-a.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.