NA OTVARANJU GODIŠNJEG SASTANKA GUVERNERA EBRD U SARAJEVU: Zvizdić nahvalio jednu od najsiromašnijih zemalja u Europi

0

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se danas u Sarajevu na ceremoniji svečanog otvaranja Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a.

Želim vam, u svoje ime i u ime Vijeća ministara BiH, srdačnu dobrodošlicu u našu prelijepu državu Bosnu i Hercegovinu i naš glavni grad Sarajevo, kazao je Zvizdić te nastavio:

Dobro došli u zemlju izuzetnih prirodnih resursa, vrijednih i talentovanih ljudi i uspješnih menadžera. Zemlju i grad koji će vam se, sasvim sigurno dopasti, ne samo zbog svoje ljepote i gostoljubljivosti njenih stanovnika, nego i kao prepoznatljivo mjesto razmjene inventivnih ideja i atraktivnih investicijski projekata kao i brojnih poslovnih mogućnosti koje će vam biti predstavljene tijekom ove konferencije.

Izuzetno mi je drago, i ispunjava me osobnim ponosom da je Bosna i Hercegovina, odnosno Sarajevo, domaćin ovog velikog događaja.

Zbog toga želim iskazati veliku zahvalnost predsjedniku EBRD-a, gospodinu Čakrabartiju, dragom Sumi, na njegovom osobnom angažmanu i velikoj podršci koju je davao BiH i Vijeću ministara u svim procesima koji su doveli do realizacije ovoga velikog i važnog događaja, ne samo za BiH, nego i za čitavu regiju Zapadnog Balkana.

Više od 40 sesija

Na preko 40 različitih sesija koje će biti organizirane u narednih par dana, razmijenit ćemo dragocjena iskustva, znanja i umjeća s našim uvaženim gostima, istaknutim i dokazanim menadžerima, gospodarstvenicima, bankarima, financijskim stručnjacima, onima koji su bili i jesu, stvaratelji, rukovoditelji i implementatori uspješnih ideja, projekata i kompanija.

Razgovarat ćemo o najboljim modelima unapređenja ekonomije u BiH i regiji Zapadnog Balkana, o reformama potrebnim za kreiranje pozitivne poduzetničke klime i unapređenje poslovnog okruženja, o najboljim praksama koje će dovesti do povećanja konkurentnosti gospodarskog sektora, o poticanju domaćih i privlačenju stranih investitora, o pojedinačnim, ali i regionalnim kapacitetima naših prirodnih i ljudskih resursa, o našim ekonomskim i investicijskim potencijalima, kao i o mjerama i daljim pravcima djelovanja u cilju rješavanja ključnog makroekonomskog problema čitave regije – a to je pitanje otvaranja novih radnih mjesta za mlade osobe kako bi ih zadržali da ostanu živjeti i raditi u svojoj domovini – BiH, ali i na prostoru čitave regije koju, posebno u ekonomskom smislu, želimo povezivati i izgrađivati.

Zbog svega navedenog je i opredjeljenje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u posljednje četiri godine, i bilo usmjereno ka preuzimanje europske ekonomske i pravne stečevine, održivom ekonomskom razvoju, stabilnosti i prosperitetu naše zemlje.

Značajni pomaci

Sretan sam što danas mogu kazati da je BiH ostvarila vrlo značajne pomake i da naši ekonomski parametri pokazuju kontinuiran i pozitivan ekonomski rast i razvoj, poboljšanje ukupne ekonomske situacije u našoj zemlji, kao i povećanje razine kvalitete i konkurentnosti bosanskohercegovačkih proizvoda i ukupne bh. ekonomije.

Rast GDP je, kao i prethodnih nekoliko godina, i u 2018. godini bio iznad 3 posto, i taj trend se nastavio i u 2019. godini, obim vanjskotrgovinske razmjene BiH se u 2018. godini prvi put približio iznosu od 32 milijarde KM, imamo kontinuirani rast izvoza kao ključnog indikatora gospodarskog razvoja, i po tome smo među vodećim državama na Zapadnom Balkanu.

Naš najznačajniji partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni je EU, u koju izvozimo preko 73 posto naših proizvoda, a najvažniji vanjskotrgovinski partneri i ključna izvozna tržišta su: Njemačka, Italija, Austrija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Turska.

Bosna i Hercegovina je u 2018. godini imala rekordnih 800 milijuna KM izravnih stranih ulaganja, što je povećanje od oko 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, i ono što je za nas najvažnije, jeste činjenica da se taj trend rasta nastavlja i u 2019. godini, što pokazuje da su brojne reforme koje smo realizirali – kao i one na čijoj realizaciji trenutno radimo – polučile rezultat i BiH postaje vrlo atraktivna destinacija za strane investitore iz regije, EU i cijeloga svijeta.

Posebno me raduje da je EBRD-e, kumulativno investirala preko 2,3 milijarde eura u BiH, u preko 160 različitih projekata, od čega se 82 posto odnosi na investicije u infrastrukturu, posebno u transeuropski koridor Vc, u koji je EBRD do sada uložila 550 milijuna eura. EBRD je u 2018. godini u BiH uložila 200 mil. EUR, što je značajno povećanje u odnosu na 130 milijuna eura u 2017, očekujem da će doći do dalje ekspanzije i da će te investicije premašiti iznos od 300 mil. EUR u 2019. godini, ne samo u sektoru infrastrukture, nego i u jačanu privatnog sektora i razvoju malih i srednjih poduzeća, energetskoj efikasnosti, i zelenoj ekonomiji.

Naravno, naša obveza i naše čvrsto opredjeljenje je da ćemo nastaviti s ekonomskim i socijalnim reformama, unapređenju poslovnog okruženja, jačanju vladavine prava i daljoj stabilizaciji političkih i društvenih prilika, jer to smatramo ključnim preduvjetima daljeg ekonomskog razvoja.

Mi ćemo i dalje raditi kako bismo Bosnu i Hercegovinu učinili konkurentnijom i poželjnom destinacijom. Dosadašnji rezultati su vidljivi, kao što je to npr. konstatirano u analizi Svjetske banke u kojoj je BiH apostrofirana kao država s najvećom registriranom smanjenom stopom nezaposlenosti u regiji u prošloj godini, pri čemu sektor usluga bilježe najveći broj novih radnih mjesta.

Dakle, rezultati su vidljivi i procesi idu u pozitivnom smjeru, ali ne možemo kazati da smo u potpunosti zadovoljni. Moramo nastaviti s reformama, moramo raditi još više kako bismo od naše države stvorili mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja. I to ne možemo uraditi sami – potrebne su nam investicije, posebno u sektore u kojima imamo velike potencijale, potrebna nam je regionalna investicijska platforma, rapidan razvoj i integriranje novih tehnologija, potreban nam je razvoj transportne, energetske i digitalne infrastrukture.

EBRD jedan od ključnih oslonaca

U svim tim našim planovima, EBRD je bila, i ostaje, jedan od ključnih oslonaca i čimbenika budućih procesa izgradnje stabilne i ekonomski prosperitetne Bosne i Hercegovine.

Ali, ovo su teme o kojima ćemo posebno govoriti na investicijskoj sesiji koja će biti održana sutra, i na kojoj ćemo pozvati sve prisutne investitore – i obrazložiti razloge zbog čega trebaju ulagati u BiH.

Svima vama želim puno sreće u radu, uz iskrene želje da mnogobrojni današnji i sutrašnji sastanci i događaji budu uspješni i da doprinesu našem zajedničkom cilju – a to je jačanje bosanskohercegovačke ekonomije i ekonomije u našoj regiji.

Želim vam ugodan i prijatan boravak u našoj lijepoj zemlji. Nadam se da ćete naći vremena da uživate u bosanskohercegovačkim ljepotama, unikatnom kulturno-historijskom naslijeđu i ljepotama Sarajeva.

Na kraju pozivam Vas da prisustvujete Investicijskoj sesiji zemlje domaćina BiH koja će biti sutra u ovoj sali sa početkom u 9 sati i 30 minuta, gdje ćemo predstaviti investicijske potencijale BiH.

I na kraju, još jednom se želim zahvaliti na konstruktivnoj suradnji i snažnom angažmanu EBRD-a u BiH, putem kojeg je implementiran veliki broj važnih infrastrukturnih i drugih projekata od izuzetnog značaja za ekonomsku obnovu i razvoj BiH.

Zbog toga mi je čast i zadovoljstvo da u ime Bosne i Hercegovine kao zemlje domaćina, otvorim Godišnji sastanak EBRD-a 2019. godine u Sarajevu.

Podsjećamo, drugog dana Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevo su stigli lideri Zapadnog Balkana koji će, kako je najavljeno, razgovarati o brojnim temama ekonomske i političke prirode, od važnosti za cijelu regiju.

O ključnim temama za regiju danas će diskutirati predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, premijerka Srbije Ana Brnabić, te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Bosnu i Hercegovinu je, u tom dijelu programa, predstavljao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara