SVETAC DANA: Sveti Florijan

Vrijeme:2 min, 1 sec

Na današnji dan 304. godine mučeničkom je smrću u današnjem Ennsu, u Austriji, umro sv. Florijan. Pokopan je u blizini grada, a nad grobom mu je s vremenom izrasla slavna opatija Sant Florian. Prvotno je bila benediktinska, a od 8. stoljeća prešla je u ruke augustinaca.

Sv. Florijan bio je revan kršćanin. Kad su ga kao rimskog vojnika i visokog državnog činovnika prisiljavali žrtvovati bogovima u poganskom hramu, odbio je i radije dao život nego da iznevjeri Krista. Stoga su ga stavili na teške muke i na kraju bacili u rijeku Enns. Tijelo mu je poslije pronađeno i pokopano. Štovanje sv. Florijana rašireno je u Austriji, Bavarskoj i po našim krajevima, a drugi je zaštitnik Zagrebačke nadbiskupije. Vjerni ga puk zaziva kao zaštitnika od opasnosti požara i poplava, a kao svoga zaštitnika štuju ga i vatrogasci. Njegovi kipovi rese mnoge crkve, a nije rijetkost da se nalaze i na kućama ili po gradskim trgovima.

Molitva sv. Florijanu

Svemogući, vječni Bože, koji si slugu svoga svetog Florijana iz premilostive ljubavi obranio od grješne propasti, i usred buke vojničkoga zvanja sačuvao od pogibelji svijeta, te ga ovjenčao mučeničkim vijencem, i nama dao za odvjetnika proti škodljivom ognju i pustošećoj poplavi: molimo te ponizno, oslobodi nas po zagovoru svetoga Florijana od grješnog ognja i spona grješnih, prosvijetli i ojačaj nas svojom nebeskom svjetlošću i jakošću proti svakomu grijehu, brani i sačuvaj naša prebivališta i zgrade od svih ognjenih i poplavnih pogibelji i zala: da i mi po vjernom ispunjavanju svojih dužnosti i držanju svetog zakona, nasljedujući izgled svetog Florijana, njegovim zagovorom postanemo dionici vječne slave.
Po Kristu, Gospodinu našem. Amen

Sretan imendan svima koji nose ime ovoga sveca i sretan blagdan svim vatrogascima!

Danas je i spomen blaženih engleskih kartuzijanaca, mučenika koji su 1535. godine podnijeli mučeništvo, ispovijedajući pripadnost Katoličkoj Crkvi u poslušnosti njezinom poglavaru Svetom Ocu. Naime, kralju Henriku nije se svidjelo odbijanje kartuzijanaca da ga priznaju za poglavara Crkve u Engleskoj pa ih je dao utamničiti, mučiti i na kraju okrutno pogubiti. Bila je to prijetnja svima koji su ustrajali u priznavanju Pape kao poglavara Crkve u Engleskoj.

Iako je nekolicina kartuzijanaca pristala na Henrikove zahtjeve, samo da bi spasili samostan i opstali kao zajednica u Engleskoj, nisu u tome uspjeli. Samostan im je bio uništen, a oni protjerani. Kartuzijanski mučenici su 1886. godine proglašeni blaženima. U Londonu je kasnije obnovljena kartuzija u kojoj subraća na današnji dan slave svoje mučenike.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)