NIJEČE ZLOČINE I PROVOCIRA Grabar-Kitarović osudila Šešeljev skup u Hrtkovcima i uputila kritiku Srbiji

Vrijeme:1 min, 59 sec

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović reagirala je na okupljanje radikala Vojislava Šešelja u Hrtkovcima.

“Deseci tisuća vojvođanskih Hrvata morali su napustiti svoje domove 1990.-ih godina zbog velikosrpskog progona te djelovanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i njegovih istomišljenika”, napisala je hrvatska predsjednica na Twitteru pa uputila kritiku Srbiji.

“Poražavajuće je što srbijanska država u 2019. godini dopušta skup istih tih ljudi u Hrtkovcima, simbolu stradanja Hrvata Vojvodine”, napisala je.

“Izrugivanje žrtvama na mjestu zločina civilizacijski je poraz za jedno društvo, neprihvatljiv povijesni revizionizam i rehabilitacija politike kojoj nema mjesta u suvremenoj Europi”, napisala je predsjednica RH na Twitteru.

Kongres pod šatorom

U srijemskom selu Hrtkovci pod šatorom uz kuću na Šešeljevu privatnom posjedu koji je kupio 2018. u selu koje je postalo simbolom progona vojvođanskih Hrvata, održan je kongres Srpske radikalne stranke (SRS) haškog osuđenika Vojslava Šešelja.

Skup radikala organiziran je dva dana prije obljetnice mitinga SRS održanog u Hrtkovcima 6. svibnja 1991. kojim je, prema haškoj presudi, pozvano na progon vojvođanskih Hrvata i nakon kojeg je uslijedilo njihovo iseljavanje.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u petak je od državnih tijela Srbije zatražio zabranu održavanja 10. Otadžbinskog kongresa Srpske radikalne stranke (SRS) ocijenivši ga kao provokaciju, a zabranu skupa zatražilo je i nekoliko udruga i organizacija civilnog društva, ali na te zahtjeve nije bilo službenih reagiranja.

Za razliku od 6. svibnja 2018. godine, kada je policija blokadama cesta spriječila Šešelja i radikale da se okupe u Hrtkovcima u povodu obljetnice mitinga održanog 1991. godine, uz ovogodišnji skup radikala nisu poduzete nikakve mjere i policija je jedva primjetna, a u Hrtkovcima je mirno.

Nekoliko stotina radikala pozdravilo je predsjednika SRS Vojislava Šešelja.

Šešelj niječe zločin

Šešelj je rekao da su mnogi tražili zabranu tog skupa tvrdeći da su iz tog mjesta Hrvati deportirani početkom 1990-ih.

Nijekao je da je nad hrvatskim stanovništvom počinjen zločin tvrdeći da ni haški sud to nije nazvao ratnim zločinom.

– Nisam počinio zločin i dokazat ću to. Svi Hrvati koji su otišli iz Hrtkovaca zamijenili su imovinu i to nije deportacija, a poglavito nije ratni zločin, ustvrdio je Šešelj kojega je haški sud proglasio krivim za progon vojvođanskih Hrvata među ostalim držanjem huškačkih govora.

On je rekao da se u Hrtkovcima danas živi mirno, da su mještani tog sela “Srbi pravoslavci i Srbi katolici, a ima i onih koji se izjašnjavaju kao Hrvati”.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)