Trump kritizirao Europu jer odbija prihvatiti ISIS-ovce iz Sirije

Vrijeme:57 sec

Američki predsjednik Donald Trump oštro je danas kritizirao Europljane jer odbijaju primiti svoje državljane koji su se borili na strani danas poražene Islamske države.

“Europske zemlje nimalo ne pomažu, iako je ovo umnogome učinjeno za njihovu dobrobit. Odbijaju primiti zatvorenike koji su njihovi državljani”, napisao je Trump na Twitteru, prenosi Hina.

“1800 ISIS-ovih zatvorenika zarobljeno je u našim završnim bitkama za stopostotno uništenje kalifata u Siriji”, dodao je Trump.

Ti su zatvorenici u logorima kojima upravlja Kurdima predvođene Sirijske demokratske snage (SDF), a one su bile glavna saveznica međunarodne koalicije u ratu protiv ISIS-a. Sjedinjene Države proglasile su teritorijalni poraz ISIS-a ove godine nakon velikih bitaka u ratu koji je počeo prije pet godina.

Kurdski dužnosnici mjesecima upozoravaju da su logori prepuni ISIS-ovih zatvorenika i da je u njima stanje teško te da su mnogi od tih ljudi i dalje prijetnja jer ne odustaju od svojih ekstremnih stajališta.

Britanija i Francuska nastavljaju pomagati SAD-u i SDF-u na teritoriju Sirije. Trump želi smanjiti američku vojnu nazočnost u Siriji, no teško pronalazi više saveznika spremnih zamijeniti američke vojnike kada se povuku.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)