Pogledajte dokumentarac ‘Križni put – zločin bez kazne’: Istina o bleiburškim marševima smrti

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

Scenarij filma temeljen je na strašnim sudbinama preživjelih svjedoka različite dobi i statusa, kao i svjedočanstava pripadnika partizanskih postrojbi

Drugi svjetski rat službeno je završen 9. svibnja 1945., no brojna pitanja i dalje su ostala otvorena. Ratni pobjednici morali su riješiti geopolitičke odnose i dominaciju na područjima koja su pripadala poraženoj strani, a njihova velika obveza bio je i odnos prema pripadnicima poraženih snaga.

Pismeni dogovori potpisani su za stolovima političkih konferencija i prije završetka ratnih operacija, no njihova provedba nije išla tako glatko. U taj kontekst treba smjestiti i događaje s kraja Drugog svjetskog rata i neposredno nakon završetka ratnih operacija koji su danas poznati pod nazivom Bleiburška tragedija.

Taj naziv obuhvaća: opkoljavanje i zarobljavanje postrojbi Trećeg Reicha i Oružanih snaga Nezavisne države Hrvatske na području Celje – Slovenjgredec – Dravograd – Bleiburg, izručivanje zarobljenika iz savezničkih logora u Austriji (npr Viktring pokraj Klagenfurta) te križni put, tj. marševi smrti.

Dokumentarni film “Križni put – zločin bez kazne” cjelovita je priča o najvećoj tragediji hrvatskoga naroda u njegovoj novijoj povijesti.

Točan broj žrtava još nije utvrđen, no zasigurno se može reći da su pogubljeni deseci tisuća pripadnika neprijateljskih vojnika, ideoloških neprijatelja i civila.

Scenarij filma autora Miljenka Manjkasa temeljen je na strašnim sudbinama trojice preživjelih svjedoka različite dobi i statusa. Prvi je pripadnik domobranske postrobe, a poslije vojnik Wehrmachta,. Drugi, tada 17-godišnji pitomac domobranske vojne škole. Treći je bio 10-godišnji dječak kad je ranjen na izbjegličkom putu već prije Celja. U filmu su zastupljena i svjedočanstva pripadnika partizanskih postrojbi.

U filmu se pojavljuju i dnevnici OZN-e. Pogledajte cijeli dokumentarac Križni put – zločin bez kazne:

 

Večernji list/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)