R. Jurčić: Lažne vijesti

Vrijeme:2 min, 42 sec

Svijet laži

Mi danas neupitno živimo u svijetu laži, ali osnovno pitanje glasi tko nam servira lažne vijesti?

Ako ćemo vjerovati propagandi nastaloj nakon Brexita, mladi podržavaju Europsku uniju dok se starije osobe „kojima Lazne vijesti3nije mnogo ostalo” njoj protive. Tehnički gledano, mladi u Velikoj Britaniji kao i naturalizirani migranti podržavaju Europsku uniju, ali u Francuskoj temelj podrške Unije čine oni „kojima nije mnogo ostalo” dok je u Austriji 86 % radnika glasovalo za “populističkog” kandidata.

Ako ćemo vjerovati službenoj državnoj, europskoj propagandi kojoj smo izloženi – većina ekonomista podržava mjere štednje u Europi dok u stvarnosti 2/3 ekonomista se protivi politici štednje smatrajući ju štetnom.

Ako ćemo vjerovati službenoj europskoj propagandi trgovinski dogovori su pozitivni za gospodarstva i životni standard, ali ako čitamo službene europske i američke dokumente EUtrgovinski sporazumi nisu pozitivno djelovale na životni standard, dok oni internacionalni kojima se dodatno ograničava, da ne kažemo ukida takozvana demokracija ruše životne uvjete Europljana.

Ako pitamo Europske institucije i medije Europljani vide globalizaciju kao priliku, ali ako pitamo Europljane oni znaju da su životni standard i socijalna država bili bolje zaštićeni u doba jakih nacionalnih država nego što su zaštićeni u doba globalizacije.

Ako ćemo vjerovati službenoj državnoj propagandi starenje stanovništva negativno utječe na gospodarski rast pa su potrebni migranti dok na primjeru Japana znamo da zbog automatizacije starenje ne utječe na gospodarski rast pa migranti nisu potrebni.

Ako ćemo vjerovati službenoj državnoj propagandi migranti dolaze u Europu bježeći od rata ili klimatskih promjena izazvanih našom krivnjom dok u stvarnosti oni dolaze zbog demografske eksplozije u njihovim državama.

Financijski teret

Ako ćemo vjerovati europskim vijestima, migranti više uplaćuju u proračun nego što troše, ali službene podatke koji to Jurcic EUpotvrđuju je nemoguće naći dok s druge strane naći podatke da migranti predstavljaju financijski teret domicilnom stanovništvu nije teško pronaći, tako da na primjer “bankrotirana” Italija svake godine daruje između 5 i 6 milijardi eura za migrante dok u Švedskoj 60 % svih socijalnih isplata u državi završi u rukama migranata.

Ako će vjerovati službenoj državnoj propagandi Europljani podržavaju ujedinjenu Europu danas više neko ikada ranije dok je u stvarnosti Europska unija među građanima, među glasačima omražena organizacija koja pati od demokratskog deficita i gubitka legitimnosti tako da je izgubila glasovanje u 6 od posljednjih 8 puta kada je glasačima bilo dopušteno referendumom da izraze svoje mišljenje o njoj i njenim mjerama. Na kraju je i sam predsjednik Europske komisije javno pozvao da se zabrane novi referendumi iako je Europska unija navodno popularna.

Po završetku Drugoga svjetskog rata jedno od osnovnih pitanja koje se postavljalo na zapadu se ticalo nastanka nacističkih zločina: Kako je moguće da su Nijemci podržavali i dopuštali Hitlerove zločine? Naći odgovor na ovo pitanje je slično nalasku odgovora na pitanje kako su Britanci prepustili svoj glavni grad migrantima (Britanci su manjina u Londonu) ili kako su Nijemci (i drugi) dopustili da manje od 10 % djece u nekim njihovim vrtićima govori njemački. Odgovor u oba slučaju možemo naći u lažnim vijestima režima koje nam govore da je sve to dobro i poželjno.

Robert Jurčić

NAPOMENA: Ovaj tekst kao i prethodni tekstovi Roberta Jurčića su iz knjige “25 godina Europske unije – 25 godina pogrešaka” čiju besplatnu elektroničku verziju možete preuzeti na poveznici: Robert Jurčić – 25 godina Europske unije.

HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)