“Zabrana na Anzac paradi naljutila srpske učesnike”

Vrijeme:1 min, 8 sec

 

Radi se o godišnjoj australskoj komemoraciji, iskrcavanja, bitke, na Gallipolju 1915. u Turskoj u vrijeme Prvog svjetskog rata. Iako su se Australske snage, uz velike žrtve zajedno s britanskim i francuskim na kraju morale povući, taj se dan obiljžava kao dan samobitnosti, postanka, australske nacije. Australske su snage bile pod britanskom komandom ali su pokazale svoju odlučnost, borbenost, kao australski vojnici. Zato toliko značenje za taj (Cherchilov) pothvat, da se stvori, probije, južni front u Prvom svjetskom ratu.

Na tim paradama na 25 travnja, koje odaju počast palim australskim vojnicima u svim ratovima, uvukli su se i Srbi kao tobože saveznici? Hrvati su od početka bili protiv takvog učešća, znajući ulogu koju su Srbi imali u Drugom svjetskom ratu. Točno se ne sjećam ali mislim da je i prije došlo do zabrane u nekim gradovima Australije.

Uz odavanja počasti u Australiji,  odaje se počast i u ranim jutarnjim satima, svitanjem, polaganjem vijenca na grob neznanog junaka i na samom mjestu događaja, u Turskoj, koja se brine za sigurnost hodočasnika iz Australije.

Počast na Gallipolju je zajednička, uključuje i turske vojnike pale u tom okršaju.

Godinama su do 90. na pr. Hrvati Pertha nastupali na sličnim manifestacijama, kao dio tadašnjih Porobljenih naroda, naroda Istočne Europe pod komunizmom, polaganjem vijenca na grob Neznanog junaka na King’s Parku.

Stjepan Asić/Hrvatski svjetski kongres/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)