Počeo sastanak Putina i Kima u Rusiji

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un počeli su svoj prvi službeni sastanak u dalekoistočnoj ruskoj luci Vladivostoku.

“Drago mi je vidjeti vas ovdje”, rekao je Putin Kimu te dodao da se nada kako bi mogao pomoći u rješavanju spora između SAD-a i Sjeverne Koreje zbog sjevernokorejskoga programa nuklearnog oružja.

“Pozdravljamo vaše napore na razvoju međukorejskoga dijaloga i na normalizaciji sjevernokorejsko-američkih odnosa”, dodao je.

Visoko osiguranje dvojice vođa

Snimke prikazuju dvojicu čelnika kako se rukuju na početku susreta koji se održava pod visokom sigurnošću na Ruskom otoku, u dijelu sveučilišnog kampusa, prije nego što su sjeli i smiješili se pred kamerama.

Nakon ceremonijalnog pozdrava dvojica čelnika razgovarat će nasamo, a poslije toga trebali bi slijediti prošireni razgovori, navodi ruska novinska agencija TASS. Nakon razgovora ne očekuje se službena izjava.

Tema razgovora bit će i gospodarska suradnja između dviju zemalja.

Kim Jong-un traži saveznike

Sjeverna Koreja traži saveznike nakon neuspjeha summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Hanoiu u veljači. Moskva i Pjongjang imaju tradicionalno dobre odnose.

Washington želi da Pjongjang odustane od svog nuklearnog oružja, dok Sjeverna Koreja traži ukidanje međunarodnih sankcija koje pritišću njezino gospodarstvo.

Međutim, ostvaren je slab napredak u odnosima nakon prvog susreta na vrhu Trumpa i Kima prošle godine u Singapuru, a napetosti su se nastavile.

Tako je Sjeverna Koreja u travnju zatražila da američki državni tajnik Mike Pompeo više ne sudjeluje kao glavni pregovarač u međusobnim pregovorima te da ga zamijeni “netko zreliji”.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara