SELEKTIVNI PIJETET: Zašto Stari most nije osvijetljen bojama zastave Šri Lanke?

Vrijeme:2 min, 34 sec

Prema najnovijim informacijama život u terorističkim napadima na Šri Lanki izgubilo je 359 osoba. Ovaj masovni pokolj u otočnoj državi Indijskog potkontinenta zločin je protiv kršćana, a izveli su ga pripadnici tzv. Islamske države koja je, usput kazano, službeno poražena, piše Hrvatski Medijski Servis.

Prvi rezultati istrage govore da je ovaj napad izravna osveta za teroristički napad na Novom Zelandu kada su ubijeni muslimani u gradiću Christchurchu. I dok se civilizirani dio svijeta zgraža nad ovim terorističkim činom te se solidarizira sa žrtvama reakcija Centra za mir i multietničku suradnju iz Mostara je izostala. Istovremeno, nakon terorističkog napada na Novom Zelandu čelnici ovoga Centra osvijetlili su Stari most bojama Novog Zelanda. Predsjednik Upravnog odbora Centra za Mir i multietničku suradnju Alija Behram istaknuo kako je teroristički napad u Novom Zelandu pogodio čitav svijet, pa tako i građane Mostara i Bosne i Hercegovine, te da je čin pokazivanja solidarnosti i osuda terorizma najmanje što svi mogu uraditi.

No, nakon terorističkog napada na Šri Lanki nema nikakve reakcije iz ove organizacije.

“Centar za mir i multietničku suradnju je nevladina i neprofitabilna organizacija osnovana radi istraživanja i dokumentiranja važnih događaja u povijesti Mostara i Hercegovine. Dokumentarna građa Centra se sastoji od više tisuća originalnih fotografija i filmova, autentičnih dokumenata i oko 3.000 sati video materijala, koja svjedoči o događajima u Mostaru i Hercegovini u proteklom periodu.

Centar nastoji da kroz znanstvenoistraživački rad prikupi podatke o mnogim događajima u Mostaru i Hercegovini, s namjerom da se ti događaji istraže i učine dostupnim javnosti, putem publikacija, knjiga i dokumentarnih filmova, te putem web servisa. Zadatak Centra je spriječiti da se zaboravi zlo kroz koje su prošli građani Mostara i Hercegovine svih nacionalnosti, te da istina o stradanju Mostara i Hercegovine bude nezaboravno svjedočanstvo i opomena budućim generacijama ove zemlje.

Centar za mir i multietničku suradnju Mostar namjerava promovirati razvoj multietničkog društva u Bosni i Hercegovini i zemljama regije”, stoji u opisu djelatnosti Centra koji potpisuje direktor Safet Oručević, bivši (do)gradonačelnik Mostara .

Centar za mir i multietničku suradnju također je prvi utemeljio ideju da svjetlosnim efektima osvijetli Stari most dajući na pročelju boju zastave zemlje u kojoj se dogodila tragedija slikom UNESCO-ovog zaštićenog spomenika šalje jasnu poruku iz Mostara i Bosne i Hercegovine.

Sada se opravdano nameće pitanje zašto Behram, Oručević i ostala ekipa iz Centra za mir nemaju sluha za tragediju kršćana na Šri Lanki koja se dogodila na Uskrs, najveći kršćanski blagdan, a vrlo se dobro sjećamo da se sa Starog Mosta nakon terorističkog napada na Novom Zelandu odala počast žrtvama.

Međutim, pijeteta za žrtve napada na Šri Lanki nema, barem kada se pita Centar za mir i multietničku suradnju. Ovdje se možemo upitati postoje li ona za navedeni Centar poželjne i nepoželjne žrtve i na koji način oni procjenjuju tko je zavrijedio takvu vrstu pijeteta i suosjećanja.

Problem je, moguće, nastao i zbog toga što su žrtve napada na Šri Lanki kršćani, a teroristi islamski fundamentalisti pa se spomenuti događaj ne uklapa u samoviktimizacijski narativ kao jedno od osnovnih obilježja djelovanja Centra za mir i multietničku suradnju.

 

B. Galić/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)