MIGRANTSKA KRIZA: Vijeće ministara traži angažman oružanih snaga na granici sa Srbijom

Vrijeme:1 min, 6 sec

Vijeće ministara zatražit će od Predsjedništva BiH angažiranje oružanih snaga te raspoređivanje više policajaca kako bi se zaštitila istočna granica ove zemlje prema Srbiji zbog povećanog migrantskoga vala.

Kako je priopćeno nakon sjednice, Vijeća ministara je raspravljajući o informaciji ministarstva sigurnosti o povećanom priljevu migranata u BiH najavilo poduzimanje više mjera.

Zatražit će se od Predsjedništva BiH potpora za angažiranje pripadnika inženjerskih postrojbi Oružanih snaga BiH, kao i većeg broja policajaca iz svih MUP-ova u BiH kako bi se zaštitio istočni dio granice Bosne i Hercegovine.

Prema informaciji o migrantskoj krizi, samo u tjedan dana u razdoblju od 26. ožujka do 1. travnja ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljena su 482 nezakonita migranta. U istom razdoblju namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 459 osoba, a zahtjev za azil podnijelo je pet osoba.

Prema istoj informaciji, Službi za poslove sa strancima je u prva tri mjeseca prijavljeno je 3.805 nezakonitih migranata.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana ili skoro 30 posto, slijedi Sirija s 11,9 posto migranata, Irak s 11,8 posto, Alžir s 10,7 posto i Maroko s 8,9 posto. Predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je danas da je u tri mjeseca ove godine za tri i pol puta povećan priljev ilegalnih migranata u BiH.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori