UPOZORENJA: Ukoliko ne bude dogovora o Brexitu, EUFOR bi mogao biti ugašen u BiH

Vrijeme:2 min, 30 sec

Ako ne dođe do sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini bit će ozbiljno ugrožena, piše list “Politico” u svom europskom izdanju.

Pozivajući se na nekoliko diplomatskih izvora, ovaj utjecajni medij navodi da bi Brexit bez dogovora mogao čak dovesti do naglog prekida mirovne misije u BiH.

– Velika Britanija igra ključnu ulogu u ovoj misiji. Ako dogovora o izlasku iz EU ne bude, moglo bi se dogoditi da se britanski vojnici odjednom povuku – navodi list.

Helga Schmid generalna tajnica Europske diplomatske službe (EEAS) na to je upozorila diplomate EU tijekom sastanka u srijedu, prenosi ovaj renomirani medij.
“Politico” navodi i izjavu neimenovanog diplomata da je tijekom tog sastanka “iskazana snažna zabrinutost” o tome što će se dogoditi s EUFOR-om, ako EU ubrzo ne pronađe modus popune trupa u Sarajevu, ako Britanci odu iz EU na kaotičan način.

– Velika Britanija trenutno osigurava “glavninu snaga” u smislu vojnog sastava, te obavještajnog rada – piše dalje “Politico” citirajući još jednog neimenovanog diplomata.

Dodaje se i da je EEAS obavijestio veleposlanike 27 država EU da rješenja nema te da bi “u ovom momentu, ako se dogovor o Brexitu ne postigne, bilo jako teško osigurati nastavak mandata EUFOR-a.

– U takvom scenariju, operativne i političke posljedice po ovu vojnu misiju bile bi ozbiljne – piše “Politico”.

EUFOR u BiH djeluje od 2004. godine i u Bruxellesu se ova operacija vodi pod imenom Althea.

Da situacija bude još neizvjesnija, navodi se i da bi davanje britanskim trupama u EUFOR-u poseban status, kao “trećoj zemlji”, što bi ona i bila nakon izlaska iz EU, moglo izazvati Tursku, koja također participira u Althei, da traži isti status i za svoje vojnike.

“Politico” u opširnom tekstu navodi i da je jedna od najzainteresiranijih europskih država za pronalaženje rješenja – Francuska.

Ona je već u EUFOR-u preuzela neke obaveze umjesto Velike Britanije. No, to nije dovoljno.

– Nije problem u novcu, već u zamjeni osoblja – citira list jednog od diplomata.

Pojašnjava se i da se to odnosi i na rezervne trupe EUFOR-a u kojima značajnu ulogu imaju upravo britanski vojnici.

– Postoji i potreba da se Britanci zamijene u segmentu obavještajnog rada i nadziranja kako na terenu, tako i u jedinicama rezervi – piše dalje u tekstu.

Zaključuje se da je na stolu svega nekoliko opcija.

Jedna je da države Unije među sobom nađu vojnike koji će zamijeniti Britance u BiH ili da angažiraju jednu od borbenih grupa. Svaka EU borbena grupa broji u prosjeku 1.500 vojnika. No, problem je što one nikada do sada nisu angažirane ponajviše zbog sporenja među članicama Unije o tome koliko tko novca za to treba izdvojiti.

Jedna od opcija je da šefovi država ili vlada EU tijekom sastanka Vijeća donesu privremenu odluku o EUFOR-u dok se konačno rješenje ne pronađe.

U BiH, inače, djeluje oko 600 vojnika EUFOR-a i na raspolaganju godišnje imaju 10,2 milijuna eura.

 

HMS/http://hms.ba/

upozorenja-ukoliko-ne-bude-dogovora-o-brexitu-eufor-bi-mogao-biti-ugasen-u-bih/

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.